Svettigt värre i Forse

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-31

23 GRADER På Långsele camping, fyra kilometer från Forse, badar Robin Collin, Victor Toumesto, Linus Källgren och Douglas Källgren i det varma vattnet i Faxälven. I Forse har det slagits rekord i värme - 32,6 grader uppmättes det till.

Forse är varmast i Sverige i juli.

32,6 grader uppmättes rekordet till.

Så varmt har det inte varit i Forse på 40 år.

KRÄFTKALAS Cecilia Eliasson (t v), Kristina Alfonsius (mitten) och Inger B Norberg avnjuter kräftor på Långsele camping en varm sommarkväll.

Klockan är 20.40 och termometern visar 25 grader. På Långsele camping, fyra kilometer från Forse, badar några killar i det 23-gradiga vattnet i Faxälven.

De visar glatt upp några hopp från bryggan när vi kommer för att ta lite bilder. Hit kommer de nästan varje dag för att svalka sig.

Knep mot värmen

Lite längre bort på campingen sitter tre väninnor vid en husvagn och äter kräftor. Alla älskar de solen och värmen, men om det någon gång skulle bli för varmt har de sina knep.

- Jag och Kristina är båda gamla sköterskor så vi vet hur vi ska ta hand om oss, säger Inger Norberg. Man måste dricka mycket vatten, gärna något som innehåller salter. Sen ska man ju inte vara i solen alltför mycket, det gäller att tänka sunt.

Till skillnad från de pensionerade väninnorna får Cecilia Eliasson inte tillfälle att njuta av värmen lika mycket. Solens strålar tränger inte in i den lokala Konsumbutiken där hon arbetar.

Många rekord i juli

I de norra delarna av Sverige har det enligt SMHI slagits många rekord i juli. Södra Sverige däremot har haft en för sommaren vanlig värme som i stort sett inte har överstigit 30 grader.

I Forse utanför Sollefteå, där värmerekordet för juli har satts, bor Börje Nylund som på uppdrag av SMHI mäter temperaturen. Två gånger per dag, kl 07.00 och 20.00, går han ut till sin väderstation på gården och läser av termometern och ringer sedan in resultatet till SMHI.

Anmälde sig till SMHI

- Jag har alltid varit intresserad av väder och vind så jag anmälde mig när SMHI sökte nya personer som kunde mäta. Jag tjänar inte så mycket på det men jag gör en god gärning, säger Börje Nylund.

Han är noga med att underhålla sin väderstation och målar om den vartannat år, SMHI betalar färgen.

- Den är vitmålad för att det inte ska bli för varmt på termometrarna som är inuti. Sen skyddar den också från vinden, berättar Börje.

Här slogs rekord i mitten av juli

Elin Johansson

Följ ämnen i artikeln