Här är den nya tallriksmodellen
Uppdaterad 2016-05-25 | Publicerad 2016-05-19
Den klassiska tallriksmodellen är något många av oss matats med sedan barnsben.
Men nu kommer Livsmedelverket med nya rekommendationer.
Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur man ska äta en balanserad måltid, och är uppdelad i tre delar: grönsaker/rotfrukter, kolhydrater och protein. Hittills har den klassiska modellen sett likadan ut – men nu kommer Livsmedelsverket med nya rekommendationer.
Motionerar du lite – mindre kolhydrater
”Storleken på grönsaksdelen och potatis-pasta-bröd-gryn-delen är flexibel, och beror på hur mycket en person rör sig, det vill säga graden av fysisk aktivitet. En fysiskt aktiv person behöver mer energi än en person med stillasittande livsstil”, skriver de på sin hemsida.
Den som rör på sig lite har alltså ett mindre behov av energi och behöver därför dra ned på kalorierna för att undvika viktuppgång. Ett sätt att göra det är att dra ned på kolhydratdelen och istället öka andelen rotfrukter och grönsaker. I den nya modellen ska de då täcka halva tallriken.
För den som motionerar regelbundet ser modellen fortfarande oförändrad ut och för den som är väldigt aktiv kan kolhydratdelen ökas ännu mer.