Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

”Oppositionen har gått med på vapenvila”

Publicerad 2016-02-20

Oppositionen i Syrien går med på en flera veckor lång vapenvila.

Men villkoret är att de ryska flygbombningarna upphör, uppger en källa med insyn i den vacklande fredsprocessen för Reuters.

Ryssland är dock fast beslutet att fortsätta strida "mot terrorister" och stödja Syriens regeringsarmé. Bombkampanjerna har fått hård kritik i väst eftersom de anses försvåra möjligheterna att hålla fredssamtal. Landet har även beskyllts för att angripa civila mål.

Kritiken tycks dock inte påverka Moskva:

– Ryssland fortsätter konsekvent att ge stöd och hjälp åt Syriens väpnade styrkor i deras offensiv mot terrorister och terroristorganisationer, säger Kremltalesmannen Dimitrij Peskov till journalister i Moskva på lördagen.

Tidigare manade USA:s president Barack Obama Turkiet och kurdiska YPG-gerillan att "visa ömsesidig återhållsamhet" i norra Syrien. Obama betonade att YPG-gerillan inte ska försöka dra fördel av situationen i området för att utöka sitt territorium. Han bad även Turkiet att behärska sig genom att stoppa artilleriattacker i området, enligt Vita husets återgivning av ett telefonsamtal i fredags mellan USA:s president och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

TT

Följ ämnen i artikeln