Clinton och Trump försöker utnyttja dödsskjutningar för att vinna valet

Polisvåldet mot svarta har blivit en het valfråga.

Båda presidentkandidaterna försöker utnyttja dödsskjutningarna för att få de svartas röster.

Trump har helt plötsligt tvingats byta fot för att inte tappa mark.

Följ ämnen
Donald Trump

Att vita poliser skjuter ihjäl svarta män är inget nytt. Den som är svart löper nästan tre gånger större risk att bli skjuten av polisen än den som är vit. Så har det varit i åratal.

Ändå har dödskjutningarna fått en helt annan uppmärksamhet sedan Michael Brown 2014 sköts av en vit polisman i Ferguson, Missouri, vilket utlöste de mest våldsamma kravallerna i USA på många år. Numera finns det nästan alltid någon som filmar det som händer med sin mobilkamera. De flesta polisbilar och polismän är också utrustade med kameror som fångar händelseförloppet.

I påfallande många fall visar det sig att polisens initiala besked om vad som hänt inte stämmer. I nästan alla fall visar det sig att den skjutne inte hade något vapen eller utgjorde något hot mot polisen.

Polisens tillsynes uppenbara missbruk av sin rätt att använda dödligt våld upprör inte bara den svarta befolkningen utan många i USA ser dödsskjutningarna som uttryck för en kvardröjande systematisk rasism.

”Det är outhärdligt”

Därmed har polisvåldet seglat upp som en viktig valfråga.

Länge har Donald Trump och Hillary Clinton stått på helt olika sidor. Clinton har tydligt markerat sin oro över dödskjutningarna. Något hon upprepade i går efter de färska dödsskjutningarna Charlotte och Tulsa.

– Fortfarande är det mycket vi inte vet om omständigheterna. Men vi vet att ytterligare två namn har lagts till den långa listan av afroamerikaner som dödats av polismän. Det är outhärdligt och det måste bli oacceptabelt.

Clinton har redan enligt opinionsmätningar 85 procent av de svartas röster. Men röstdeltagandet bland afroamerikaner är traditionellt låg. En våg av vrede över polisvåldet kan göra att många fler än vanligt går till vallokalerna. Något som borde gynna Clinton.

Dödsskjutningen i Charlotte kan bli särskilt avgörande eftersom North Carolina är en så kallad svingstat. En delstat där det är extra jämt mellan republikaner och demokrater. Även en liten övervikt av röster kan ge delstatens samtliga elektorsröster till en av kandidaterna.

Trump byter fot

Donald Trump har tidigare ensidigt ställt sig på polisens sida. Ett av hans centrala teman i valkampanjen har varit att "ge makten tillbaka till polisen".

Han har starkt kritiserat den nya rörelsen ”Black lives matter” som startades som en reaktion på de många dödsskjutningarna. Han stödjer också den kontroversiella metoden "stop and frisk" som innebär att polisen kan stanna vem som helst om de har en "rimlig" misstanke om att personen är beväpnad. Problemet är bara att 90 procent av de som kroppsvisiteras är svarta eller latinos.

Trump vill införa metoden över hela USA trots att en federal domstol 2013 dömde ut den för att strida mot grundlagen.

Men med mindre än två månader kvar till presidentvalet är Trump delvis på väg att byta fot. Fastighetsmagnaten sa att han var "mycket bekymrad" över dödsskjutningen i Tulsa, Oklahoma och att polismän som överreagerar under press inte är lämpliga för sina jobb.

Ett uppenbart försök att förhindra att polisskjutningarna ytterligare ska stärka Hillary Clintons position bland de svarta och andra minoriteter som oftare än vita utsätts för polisens brutala metoder.

”Säkrare i Afghanistan”

Det ligger väl i linje med ett annat av Trumps teman i valspurten. Att Clinton bara bryr sig om de svarta för att få deras röster.

– Hon kommer inte att göra ett dugg för att förbättra era liv, säger Trump.

Underförstått att han själv ska fixa problemen med våld, arbetslöshet och fattigdom.

Hans senaste utspel lyder att "det är säkrare i Afghanistan" än i svarta bostadsområden och stadskärnor i USA.

Ändå är det inte säkert att dödsskjutningarna ensidigt gynnar Clinton. Det finns också amerikaner som helt köper polisens versioner och ser dödsskjutningarna som uttryck för en ökad kriminalitet bland de svarta. Det ökar deras känsla av att det vita samhället står under hot från alla växande minoriteter.

Hos dessa väljare kan polisskjutningarna fungera som en extra knuff att gå och rösta på Trump.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö