Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Koll på 10 000 vapen efter årets vapenamnesti

Publicerad 2018-04-30

Årets vapenamnesti slår inget rekord i antalet inlämnade vapen. Men amnestin gör att polisen fått in runt 10 000 vapen – som man inte tidigare hade koll på.

Och i något enstaka fall rör det sig om ett vapen direkt från den kriminella miljön.

– Från Stockholmsregionen känner jag till ett bekräftat fall om en person från den kriminella miljön som hört av sig, och att polisen åkte ut för att hämta vapnet, säger Joakim Norenhag, projektledare för vapenamnestin hos polisen, till TT.

Vid årets vapenamnesti, som pågått mellan den 1 februari och 30 april, har polisen satsat på att erbjuda en möjlighet att hämta upp vapen vid sådana fall.

– Det har alltså gett resultat i enstaka fall, säger Norenhag.

– Men den typen av personer är i klar minoritet, den övervägande delen handlar om gamla jaktvapen från dödsbon och liknande.

Färre i år

Omkring 15 000 vapen lämnades in vid den senaste vapenamnestin 2013, att jämföra med årets knappt 10 000 noterade vapen. Först om några veckor är siffran slutgiltig.

TT: Varför tror du att antalet vapen ser ut att bli lägre?

– Förhoppningsvis beror det väl på att vi nu fått in en stor del av den typ av vapen som är vanligast förekommande, till exempel gamla jaktgevär som blivit kvarglömda på vindar och arvegods som man inte haft koll på.

Storstadsregioner sticker ut

Storstadsregionerna sticker ut i statistiken när det gäller de regioner där flest vapen samlats in - region Syd toppar med över 2  000 inlämnade skjutvapen följt av Väst och Stockholm med ungefär 1 700 respektive 1 600 vapen.

– Att få in så här många vapen, som vi tidigare inte hade koll på, är naturligtvis jättepositivt. Men sedan ska man absolut vara försiktig med att säga att det har stor inverkan på skjutningarna vi har sett runt om i landet, säger Joakim Norenhag.

Explosiva föremål som sprängmedel har inte omfattats av amnestin, men har ändå lämnats in vid några tillfällen runt om i landet och därmed orsakat säkerhetspådrag.

– Då har man vid vissa tillfällen behövt stänga ner stationen och invänta särskilt utbildad personal som kan omhänderta den typen av föremål, säger Joakim Norenhag.