Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fyra till sjukhus efter gasolycka på Northvolt

TT

Publicerad 2024-08-30 18.27

Fyra har förts till sjukhus efter en olycka på Northvolt. Arkivbild.

Fyra personer har förts till sjukhus efter att de utsatts för den giftiga gasen NMP på Northvolts anläggning i Skellefteå, rapporterar Dagens Arbete.

Händelsen inträffade under fredagen.

– Den informationen jag har är att när vi gjorde underhållsarbete på ugnar i downstream 2 så var det tre personer som exponerades för NMP, säger presschefen Matti Kataja till TT.

En fjärde person misstänks ha exponerats.

– Alla fyra skickades till sjukhus för kontroll som en extra försiktighetsåtgärd och alla har fått åka hem, säger Matti Kataja.

NMP är ett organiskt lösningsmedel som är mycket giftigt och har en mycket karaktäristisk doft, enligt Dagens Arbete. Vid inandning finns risk för frätskador, medvetandepåverkan, kramper, lungödem och medvetslöshet.

– Nu inleder vi en utredning för att ta reda på vad som hände och så gör vi en rapport till Arbetsmiljöverket om incidenten, säger Kataja.

De senaste åren har ett flertal incidenter inträffat på Northvolt. En tidigare genomgång gjord av Dagens Nyheter visar att det ägt rum minst 26 allvarliga olyckor på Northvolts anläggningar sedan 2019.

– Det är olika typer av händelser och alla utreds var för sig, säger Kataja.