Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Hundratusentals utan el i Texas värmebölja

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-13

Arbetet fortsätter med att reparera elnätet i och runt Houston.

Nästan en miljon hushåll i och runt Houston i Texas är utan ström sedan elnätet slogs ut i måndags. Samtidigt varnar vädertjänster för temperaturer på uppemot 40 grader.

Strömmen försvann hos nära 2,7 miljoner hushåll och företag när stormen Beryl drog in över Texas kust under måndagen.

Högt vatten stängde vägar runt Houston, USA:s fjärde största stad. Vattnet har till största delen runnit bort, men många problem återstår, inte minst att många saknar el.

Vänta en vecka

Två tredjedelar av de drabbade har fått tillbaka elen, men på fredagen saknade ännu 850 000 kunder ström. Och många kommer troligen att få vänta ännu en vecka innan de kan tända lampor, sätta på fläktar, luftkonditionering och använda kylskåp igen. Det meddelar elbolaget Centerpoint.

Bolaget har kallat in 12 000 extra medarbetare som ska laga sammanlagt 1 400 mil elledningar.

På fredagen fick de strömlösa relativ respit från värmen, som bara nådde runt 30 grader, men enligt den amerikanska vädermyndigheten National Weather Service (NWS) väntas temperaturen stiga den kommande veckan.

”Vi lider”

– Det är fruktansvärt, vi lider helt ärligt, säger Josh Vance, en av de drabbade, till AFP.

Det är extremt sällsynt att en så pass kraftig storm bildas så här tidigt under den atlantiska orkansäsongen, som sträcker sig från början av juni till slutet av november. Och bortom den kommande veckans ”helvete”, som Vance beskriver det, är Houstonborna rädda för att Beryl ska följas av fler kraftiga stormar.

– Jag ber om att det inte kommer en till, för om det gör det är vi illa ute, säger han.