Sorglig pubsiffra: Så många läggs ned varje dag

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-07-01 19.03

Pubdöden breder ut sig, en av flera deppiga ekonomiska signaler inför brittiska valet. I England och Wales stänger nu varje månad 80 pubar för gott. Det är en ökning med över 50 procent på bara ett år.

Vid årsskiftet räknade brittiska regeringen till 39 401 stycken av de älskade värdshusen runtom i England och Wales. Men efter första kvartalet var den siffran nere i 39 162 – en minskning med nästan 3 pubar varje dag.

Pubdöden har pågått i decennier, men har accelererat i den ekonomiska kris som härjat efter EU-utträdet. Branschföreträdare förklarar i brittiska medier fenomenet med el- och matpriser som drivs upp av inflation, sviktande kundunderlag och höga skatter.

Labour, det stora oppositionspartiet som väntas vinna valet på torsdag, är inte sent att dra in de mörka kvartalssiffrorna i valkampanjen.

– Vi vill rädda den brittiska puben, jag vet mycket väl vilken viktig institution det är på så många håll, säger Rachel Reeves, som väntas bli ny finansminister, till The Sun.

Första tjing

Hon lägger fram en fempunktsplan som bland annat innehåller förköpsrätt – alltså att lokala intressen ska få första tjing att ta över, om en pub riskerar att köpas upp för att rivas eller förvandlas till annan verksamhet.

Enligt The Sun signalerar även Reeves att hon ska fortsätta med den lågskattelinje för öl på puben som den nuvarande Tory-regeringen inlett, och som ska locka folk att ta sig en pint på lokal snarare än att köpa med sig hem från affären.

Den brittiska pinten är högaktuell just nu, eftersom landet just firar två sekel sedan The Weights and Measures Act 1824. Tidigare hade det förekommit alla möjliga definitioner av en pint, men sedan dess ska den vara strikt 0,568261 liter.

Över hundralappen

Några gränser för prissättningen verkar dock knappt finnas. Så sent som på 1990-talet kunde man ofta få en pint på puben för 1 pund. Nu ligger snittpriset enligt branschorganisationen BBPA på över 4 pund (53 kronor). Och i exempelvis London kan den landa på över en svensk hundralapp, 7–8 pund.

Så även om puben älskas av såväl britter som besökare från hela världen ser dess nedåtgående spiral obönhörlig ut. I decennier har igenbommade pubar varit ett stående inslag i stadsbilden. Från 1960 till i dag har ungefär 4 av 10 pubar stängts, enligt BBPA som till skillnad från regeringens senaste siffror inkluderar även Skottland – en nedgång från 75 000 till 45 000 i hela landet.