Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Israel: Räder mot hjälpbilar utreds

TT-AFP

Publicerad 2024-05-14

Aktivister hindrar lastbilar med mat och annan hjälp som skickas mot Gaza. Bilden togs vid en liknande händelse vid gränsövergången Kerem Shalom i torsdags förra veckan.

Aktivister från den israeliska ytterhögern har stoppat och angripit flera lastbilar som var på väg med förnödenheter till krigshärjade Gaza. Detta kommer att utredas, meddelar den israeliska polisen.

En grupp unga män och tonåringar angrep på måndagen en konvoj med lastbilar som var på väg från Jordanien till Gaza över israelisk mark. De tog matpaket som var avsedda för svältande Gazabor, kastade dem i marken och trampade på innehållen.

Deras agerande väckte kritik från flera håll, bland annat från USA:s regering som genom en talesperson har fördömt det som helt oacceptabelt. Den israeliska polisutredningen avser motsvarande störande av allmän ordning och flera personer uppges ha blivit frihetsberövade.

Gruppen är del av en israelisk aktiviströrelse som under en längre tid har försökt hindra införsel av förnödenheter till Gaza, med hänvisning till den israeliska gisslan som ännu hålls där.