Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kristersson: Tänker inte avbryta Tidösamarbetet

Peter Wallberg/TT, Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-22

Statsminister Ulf Kristersson (M) under pressträff i samband med partiledardebatt med anledning av val till Europaparlamentet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har inga planer på att avbryta Tidösamarbetet med anledning av SD:s anonyma konton på sociala medier.

– Svaret är nej, säger han på en pressträff.

Kristersson fick i samband med riksdagens partiledardebatt frågan om han som statsminister inte kan ställa några krav på att Sverigedemokraterna ska sluta med anonyma konton.

Han svarar att han inte kan rikta krav på och ta ansvar för vad SD:s kommunikationsavdelning sysslar med.

– Om frågan egentligen är: Vill du avbryta samarbetet för att lösa Sveriges stora problem för att jag har starka invändningar mot smutskastning i svensk politik, så är svaret nej.

Bör sansa tonläget

På frågan om hur statsministern ser på Åkessons påstående att medier har bedrivit en påverkansoperation mot SD svarar Kristersson igen att han inte tänker lägga sig i andras uttalanden.

Han påpekar dock att han både offentligt och i privata samtal med Åkesson framfört vad han tycker.

– Att jag tycker illa om smutskastning, att de måste svara på legitima frågor som ställs både av medier, politiska motståndare och (samarbets-)partners. Att jag tycker illa om anonyma konton, säger Kristersson.

SD bör sansa sitt tonläge, enligt statsministern.

– Detta har jag framfört offentligt och jag har sagt samma sak i direkta samtal.

Kristersson: Fria medier

Åkesson beskriver Kalla faktas avslöjande som en del av en ”inhemsk påverkansoperation från det vänsterliberala etablissemanget.” Statsministern vill inte bemöta Åkessons respons.

Men han håller inte med om att medier och partier bedriver en påverkansoperation.

– Jag uppfattar absolut påverkansoperationer från andra länder, och vi brukar ofta återkoppla till er och berätta vad vi vet om de sakerna. Jag uppfattar självklart inga påverkansoperationer varken från partier, medier eller någon annan i Sverige.

Åkesson beskriver också Kalla faktas arbete med dold kamera som ”infiltration”. Kristersson vill inte heller recensera detta.

– Det skulle vara mig helt främmande att lägga mig i hur fria medier arbetar i en fri demokrati.

Följ ämnen i artikeln