Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Källor: Åtal för cyberattack mot Trumpkampanjen

TT

Publicerad 2024-09-13

Donald Trump. Fotot är taget 12 september.

USA:s justitiedepartement förbereder ett åtal efter cyberattacken mot Trumpkampanjen, uppger källor för AP och Washington Post.

Vilka åtalspunkter som kan bli aktuella är oklart och det framgår inte heller vem eller vilka de ska riktas till. Men åtalet kommer att vara resultatet av en pågående FBI-utredning där Iran, av flera amerikanska myndigheter, pekats ut som ansvarigt.

Iran ”lägger större möda på att påverka detta års val jämfört med tidigare valcykler och aktiviteten från iranskt håll blir alltmer aggressiv i takt med att valet närmar sig”, sade USA:s biträdande justitieminister Matthew Olsen vid ett tal i New York på torsdagen.

FBI har tidigare uppgett att attacken, som tillkännagavs i augusti, var del av en bredare strategi från Teheran, som syftar till att påverka amerikansk politik och undergräva förtroendet för demokratiska institutioner.

Den islamiska regimen uppges även ha försökt genomföra attacker mot Kamala Harris kampanj.

Irans FN-delegation har sedan tidigare förnekat inblandning och uppgett att man saknar motiv för att blanda sig i det amerikanska presidentvalet.