Polen: Trolig rysk robot i polskt luftrum

TT-AFP

Publicerad 2023-12-29

Polens premiärminister Tusk har kallat bland annat landets försvarsminister till ett möte efter att ett oidentifierat föremål flugit in över landets luftrum. Arkivbild.

Ett oidentifierat föremål har flugit in över Polens luftrum från Ukraina, enligt landets militär. Incidenten kopplas till Rysslands massiva flygangrepp mot Ukraina under natten och morgonen.

– Allt tyder på att en rysk robot gick in i polskt luftrum. Den lämnade även vårt luftrum, säger Wieslaw Kukula, det polska försvarets generalstabschef.

Projektilen färdades genom polskt luftrum i cirka tre minuter. Det finns inga rapporter om explosioner eller skadade.

– Vi skickade våra styrkor, stridsflyg, för att hitta och skjuta ned den om det visade sig nödvändigt men tidsrymden och flygbanan gjorde det omöjligt och roboten tilläts lämna polskt territorium. säger Maciej Klisz, operativ befälhavare för den polska militären.

Soldater har mobiliserats för att söka i området där signalerna från roboten försvann.

– Föremålet anlände från den ukrainska gränsen. Det pågick intensiv beskjutning av ukrainskt territorium på natten så den här incidenten kunde kopplas till det, säger Jacek Goryszewski, talesperson för den polska militären, till polska TVN24..

Premiärminister Donald Tusk kallade på fredagen landets försvarsminister, militära befälhavare och ansvariga för nationella säkerhetsorgan till ett möte efter händelsen. President Andrzej Duda talade med Natochefen Jens Stoltenberg efter incidenten.

I november förra året slog en robot ner i Polen och dödade två personer nära den ukrainska gränsen. Ukraina hävdade att det var en rysk robot medan Nato och USA gjorde gällande att det troligen rörde sig om en ukrainsk luftvärnsrobot som avfyrats mot de ryska anfallen.

ANNONS