Magdalena Andersson har avgått
Publicerad 2022-09-15
Statsminister Magdalena Andersson (S) har begärt sitt entledigande, vilket talmannen har beviljat.
– Jag har meddelat att om M kommer på andra tankar och vill samarbeta med mig i stället för SD står min dörr öppen för Ulf Kristersson, säger hon.
Exakt hur ett eventuellt samarbete med Moderaterna skulle se ut, ville hon inte gå in på.
– Det är något man skulle få diskutera med andra partier. Svensk politik behöver färre låsningar och fler öppningar, säger Andersson.
– Jag är beredd att samarbeta med alla partier utom SD, det sade jag före valet och det säger jag efter valet. Men det är Ulf Kristersson som valt att låsa sig så hårt till Sverigedemokraterna, säger hon.
Väldigt annorlunda
På frågan om hon skulle kunna tänka sig att regera med Moderaterna med Ulf Kristersson som statsminister, svarar Magdalena Andersson:
– Det skulle vara väldigt annorlunda.
Hon framhåller att S är största parti i både Sverige och i norra Europa och att det inte är så det fungerar i andra länder.
Hon har redan haft flera kontakter med Kristersson för att övergången ska ske så ordnat som möjligt.
– Den dagen han blir statsminister kommer jag naturligtvis gratulera honom till det, säger Andersson.
Inte legitimera
Hon fick också frågan om vad hon menade med varningarna om risk för ökat våld och hat.
– Det vilar förstås ett tungt ansvar, särskilt på M, KD och L, att inte urskulda eller skyla över hat och rasism som kan förekomma i vardagen gentemot politiska aktivister. Det är klart att med ett mer formaliserat samarbete med SD så kommer ett särskilt ansvar att sådant inte legitimeras, säger Andersson.
Om Socialdemokraterna kommer att nominera en egen talman eller stödja Andreas Norlén (M) ville Andersson inte säga. Men hon berömde talmannen.
– Jag tackade honom för det arbete han har genomfört, han har ju förvaltat det uppdraget väl, säger Magdalena Andersson.
Ny talmansrunda
Regeringen är nu en övergångsregering, fram till dess att en ny regering har tillträtt.
Talman Andreas Norlén kommer först efter helgen ha enskilda samtal med företrädare för samtliga riksdagspartier.
”Efter statsministeromröstningen 2018 gav jag partierna någon dag för eftertanke och förberedelser innan den första talmansrundan ägde rum. Det är lämpligt att göra på samma sätt nu. Den här gången har vi dessutom ett mycket jämnt valresultat och Valmyndigheten har aviserat att det slutliga valresultatet ska bli färdigt i helgen. Då är det formellt sett rimligt att invänta det”, säger Andreas Norlén i ett skriftligt uttalande.