Wagnergruppen sätter pris på Italiens försvarsministers huvud

Publicerad 2023-03-16

Ryska Wagnergruppen har utfäst en belöning på 15 miljoner dollar till den som mördar Italiens försvarsminister Guido Crosetto, rapporterar DN med hänvisning till den italienska underrättelsetjänsten.

Guido Crosetto.

Anledningen ska vara att ministern beskyller Wagner för att ligga bakom den senaste tidens flyktingvåg över Medelhavet.

Enligt italienska regeringen kommer en oproportioneligt stor grupp på migrantbåtarna från länder som delvis kontrolleras av Wagners legosoldater, så som Libyen, Mali och Centralafrikanska republiken.

Wagnergruppens ledare, Yevgeny Prigozjin, har efter uttalandet gått ut i sin Telegramkanal och kallat Crosetto för ”ett komplett rövhål”, och försäkrat att Wagner inte har något med flyktingsmuggling att göra.

”Crosetto borde se mindre åt andra håll och ta itu med sina egna problem, som han förmodligen inte lyckats lösa. Vi har ingen aning om vad som händer med migrationskrisen, vi sysslar inte med den. Vi har nog av våra egna problem”, säger Prigozjin.

Nyheten om belöningen på Crosettos huvud ska ha mottagits av italienska underrättelsetjänsten för cirka tio dagar sedan men offentliggjordes inte förrän denna vecka, enligt Euractive.

Yevgeny Prigozjin.

Följ ämnen i artikeln