Mer socker i svensk läsk – krav på skatt
Publicerad 2020-08-21
Flera läskedrycker är betydligt sötare i Sverige än i flera andra länder. En apelsinläsk innehåller 18 sockerbitar i Sverige jämfört med endast 10 i Danmark.
Nu höjs röster för en svensk läskskatt.
Cancerfonden har jämfört flera kända läskedrycker i Sverige med i andra länder, där varav en del har läskskatt. Här är sockerhalterna högre än i länder som Danmark, Finland och Storbritannien. Till exempel innehåller en citrusläsk 14 sockerbitar i Sverige jämfört med 9 stycken i Finland.
För att få ner sockerhalterna vill Cancerfonden se en läskskatt.
– I många länder med skatt sänker producenterna sockerhalterna för att priset inte ska gå upp för konsumenten, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.
Myter om sötningsmedel
Ett högt sockerintag kan leda till övervikt och fetma, vilket i sin tur kan leda till cancer, varför Cancerfonden engagerar sig i frågan.
– Alla har rätt att göra precis som de vill, men samhället har också uppdraget att hjälpa oss göra kloka val, säger Ulrika Årehed Kågström.
Generalsekreteraren tycker läsk med sötningsmedel generellt är bättre.
– Det finns myter om att sötningsmedel medför ohälsa i, men det stämmer inte när det handlar om de mängder som vi pratar om, säger hon.
Vill utreda skatt
Livsmedelsverket tycker det är bra att frågan lyfts upp och påminner om att man vill utreda läskskatt, men också andra åtgärder som till exempel subventionering av grönsaker eller begränsa marknadsföring av ohälsosam mat till barn.
– Vi har sagt att vi välkomnar en utredning, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.
Sverige har dock generellt inte högre sockerhalter än andra länder utan läskskatt, menar Lindroos. Hon påpekar också att lägre sockerhalter inte alltid är svaret på frågan hur sockerintaget ska minska.
– Bara för att det är lägre sockerhalt i läsken betyder det inte att man får med sig mindre socker. Man kanske dricker lite mer för att man tänker att det är nyttigare. Och socker finns ju i så mycket annat också som till exempel godis, kakor och söta flingor, säger hon.