Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kina vill få länder avstå Taiwankonferens

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-07-29

Luke de Pulford, chef för en interparlamentarisk allians om Kinafrågor, hävdar att Kina med påtryckningar av olika slag har försökt hindra sex länder från att delta i en konferens om Kina i Taiwan.

Kina försöker få parlamentariker från minst sex länder att avstå från att delta i en konferens om Kina i Taiwan, som Kina ser som en del av sitt territorium, som inleds på måndagen.

Företrädare för 25 länder väntas delta. Parlamentariker från sex av de länder som ingår i den allians om 35 som står bakom konferensen säger att de utsatts för påtryckningar av olika slag eller fått inbjudningar till brådskande möten för att hindras att åka till Taiwan.

AP nämner företrädare för Bosnien, Nordmakedonien, Slovakien, Bolivia och Colombia samt ett icke namngivet asiatiskt land.

Alliansen Ipac:s chefstjänsteman, Luke de Pulford, hävdar att påtryckningarna har varit kraftigare än någon gång tidigare. Förr har kinesiska diplomater kontaktat deltagare efter att alliansen haft möten men nu har de skett inför konferensen i Taiwan.