Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Polen föreslår samkönat partnerskap

Publicerad 2024-10-18 15.51

Polens premiärminister Donald Tusk lovade att snabbt lägga fram förslaget om registrerat partnerskap, även för samkönade par. Arkivbild.

Polens regering har lagt fram ett förslag om registrerat partnerskap, även för samkönade par – ett efterlängtat steg i ett land där katolska traditioner har ett starkt stöd.

Förslaget måste dock fortfarande godkännas av parlamentet och den konservative presidenten Andrzej Duda, som flera gånger orsakat huvudvärk för koalitionsregeringen som inkluderar EU-vänliga partier.

– Det här är ett nytt kapitel i den långa marschen mot jämlikhet, sade jämställdhetsministern Katarzyna Kotula när hon presenterade lagförslaget och samtidigt tackade ”många hbtqi-organisationers långvariga arbete” med att utarbeta lagen.

Äktenskap mellan en man och en kvinna är för närvarande det enda lagliga sättet att formalisera ett förhållande i Polen – och Europadomstolen har fördömt landet för att inte erkänna samkönade pars rättigheter.

När Donald Tusk i fjol tillträdde som premiärminister lovade han att genast lägga fram förslaget om registrerat partnerskap.

Lagförslaget innehåller även en bestämmelse om att tillåta samkönade par som redan ”är gifta med varandra” i andra länder än Polen.