Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Tyskt översvämningskaos – flera döda

Publicerad 2024-06-03

Södra Tyskland plågas av stora översvämningar.

Fyra personer har dött i kaoset – och ännu fler saknas.

Nu evakueras människor med hjälp av helikoptrar.

Följ ämnen

Bayern och Baden-Württemberg har drabbats av stora översvämningar och vattennivåerna stiger fortfarande, bland annat efter att flera dammar brustit, rapporterar Bild.

En man och en kvinna hittades på måndagen döda i en källare som pumpats ur på vatten, uppger räddningstjänsten i Baden-Württemberg för Bild. Sammanlagt har fyra personer bekräftats döda.

Ytterligare sex personer saknas.

Boende i städerna Moosburg an der Isar och Hamlar uppmanas att lämna sina hem på grund av översvämningarna. Flera personer har också evakuerats med helikoptrar.

I Niederbayern har en passagerarfärja med 140 personer ombord behövt evakueras, på grund av översvämningarna på Donaufloden.

– Jag är klar nu. Jag bar mellan 150 och 200 resväskor, av vilka några var lika tunga som om det fanns en person i dem, säger en besättningsman till Bild.

Klassiska campingen utryms

Senast tisdag kväll måste också Tysklands största campingplats Grav-Insel i Wesel evakueras på grund av översvämningarna. Enligt myndigheterna rör det sig om en försiktighetsåtgärd.

Den tyska miljöministern Steffi Lemke efterlyser nu en översvämningslag för att öka skyddet mot översvämningar i landet.

– Det blir allt tydligare att vi måste skydda oss bättre mot konsekvenserna av klimatkrisen. För detta behöver vi också en ny översvämningsskyddslag. Det pågår redan intensiva diskussioner med de federala staterna om detta, säger hon, enligt Bild.

Vattennivån i floden Neckar har stigit, här i Baden-Württemberg.