Dubbelt så mycket textil slängs i soporna än vad som blir cirkulärt

Publicerad 2024-05-28

Nästan en tredjedel av det vi har i garderoben används inte eller används mycket sällan.

Många lämnar kläder och textiler till cirkulär konsumtion. Men desto fler slänger plaggen. Dubbelt så mycket hamnar i soporna. Fyra av tio plagg som slängs i kökssoporna hade kunnat återanvändas.

Konsumtionen av nya textilier ökar dramatiskt, medan begagnat utgör en mycket liten andel i det totala. Det visar en studie som forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort inom projektet Usereuse.

– Ungefär en tredjedel av de kläder och textil vi har i garderoben används inte eller används mycket sällan. Det är dubbelt så mycket som vi lämnar till återanvändning. Där finns en stor potential för ökad insamling, säger Jurate Miliute-Plepiene, forskare på IVL, i ett pressmeddelande.

I projektet Usereuse har forskare vid IVL analyserat olika textilflöden – från inköp, användning och återanvändning till slutlig hantering. De har studerat avfall för att hitta var de största förlusterna sker och var ökad återanvändning i samhället kan utökas.

– Studien är unik då den är den första i sitt slag som utforskar och jämför återanvändningens roll i förhållande till det totala konsumtions, användnings och avfallsflöden. Vi samlade huvudsakligen in data från våra samarbetspartners i projektet, inklusive kommuner och välgörenhetsorganisationer, kommenterar Jurate Miliute-Plepiene.

Samlad bild över studien:

Bara drygt en femtedel av insamlade textilier återanvänds i Sverige, medan resten exporteras till andra marknader
Insamlingskanaler påverkar kvaliteten på återanvända textilier.

Att lämna textilier i insamlingsboxar och container hos avfallsaktörer innebär ofta sämre kvalitet då mer förstörs av fukt eller kontaminering.

Nästan en tredjedel av det vi har i garderoben används inte eller används mycket sällan. 

Begagnade varor, utgör mindre än fem-sju procent av de nya inköpen.

Ladda ner rapporten i sin helhet här.