Slapp straff på grund av klimatnödläge – döms nu

TT

Uppdaterad 14.20 | Publicerad 13.55

Svea hovrätt dömer klimataktivisten för ohörsamhet mot ordningsmakten.

En klimataktivist dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten men slapp straff med hänvisning till att han agerat för att skydda klimatet.

Nu upphäver hovrätten beslutet och dömer mannen att betala böter.

Följ ämnen

Det var i augusti 2022 som klimataktivister blockerade Kungsgatan i centrala Stockholm. En av dem, en man i 40-årsåldern, åtalades och dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten sedan han vägrat flytta på sig på polisens uppmaning.

Mannen bestridde brott med hänvisning till nöd på grund av den pågående klimatkrisen.

Stockholms tingsrätt dömde mannen, som dock slapp straff. Detta då det enligt en oenig domstol – domaren och en nämndeman ville utdöma straff – vore ”uppenbart oskäligt”, eftersom klimatförändringarna är ”fråga om ett akut nödläge”.

Mannen agerade enligt rätten eftersom ett av ”rättsordningen skyddat viktigt intresse” är i fara, med syfte att undanröja den faran. ”Mot denna bakgrund menar vi att det framstår som uppenbart oskäligt att utdöma påföljd”, skrev man i domen.

Domen överklagades till Svea hovrätt, som gör samma bedömning som tingsrätten i fråga om skuld och rubricering.

”Hovrätten anser, till skillnad mot tingsrätten, att det inte finns förutsättningar att meddela påföljdseftergift. NN ska därför dömas till ett bötesstraff”, skriver man i domen.

Mannen döms nu att betala 30 dagsböter á 100 kronor.