USA-medier om avhoppet: Ett blixtnedslag

Agneta Liljeqvist/TT

Publicerad 2024-07-22 09.17

Bidens avhopp väcker starka reaktioner i amerikanska medier. Tidningar och tv-kanaler beskriver beslutet som ”ett blixtnedslag”, ”milstolpe” och ”det mest historiska vi varit med om.”

– Demokratin är död hos demokraterna, säger konservativa Fox.

The New York Times Vita huset-korrespondent säger:

– Det här är den mest historiska veckan vi varit med om i vår livstid. Vi har aldrig tidigare haft en presidentkandidat som avgått så sent under en valkampanjen.

Fox: Biden bör avgå

The Washington Post skriver att orden ”historiskt” och ”utan motstycke” har använts så ofta i amerikansk politik den senaste tiden att de förlorat i värde – tills i söndags, då president Bidens beslut skickade en blixt genom landet.

”Den här milstolpen kommer att ristas in i politikens årsböcker: en sittande president som pressas av sina egna att ge upp sin kandidatur”, skriver politikkorrespondenten Dan Balz på tidningen.

Konservativa Fox anser att Biden bör avgå som president.

– Om Joe Biden inte är kapabel att genomföra en presidentvalskampanj är han, med all säkerhet, inte kapabel att utföra sina plikter som president, säger den konservativa programledaren Sean Hannity på Fox News.

Bäst för landet

CNN skriver i sin analys att Biden aldrig lyckats övertyga väljarna om att han, vid 81 års ålder, fortfarande har vad som krävs för att bli återvald som USA:s president.

”Kamala Harris, eller vem det nu blir, står nu inför ett av historiens mest kolossala uppdrag mot en motståndare (Donald Trump) som redan har bevisat att det inte finns något han inte kommer att göra för att vinna”, skriver CNN.

The Boston Globe anser att Biden tog ett beslut som var bäst för landet.

”Joe Biden är framförallt en man som älskar sitt land. Av den anledningen fanns det aldrig något tvivel om att han skulle göra rätt sak, hur mycket det än smärtade honom”, skriver tidningen.