Turister evakueras från hotell i Bangkok

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-21

Politiska spänningarna värre

Beväpnade aktivister kontrollerar nu flera kvarter i Bangkok. Hotellen har därför beslutat att turister ska evakueras till säkrare områden.

Upptrappningen mellan demonstranter och armén i Bangkok hårdnar.

Beväpnade aktivister kontrollerar flera kvarter i staden och nu flyttar hotellen sina gäster.

– Situationen är väldigt spänd. Vi flyttar gästerna för deras säkerhet, säger en hotelltalesman.

Thailands långdragna politiska kris har slagit ett hårt slag mot landets turistnäring. Hotellen som i vanliga fall är till 70 procent fulla så här års har bara gäster i var tredje rum.

De senaste oroligheterna bröt ut den 10 april när säkerhetsstyrkor försökte tvinga bort de så kallade Rödskjortorna från deras läger i Bangkoks äldre delar. Våldet som följde krävde 25 människoliv.

Ockuperat område

Sedan dess har demonstranterna ockuperat ett stort område i stadens finanskvarter där flera av stadens bästa hotell och köpcentrum ligger.

Området omgärdas av en mur bestående av bildäck, lastbilar och spetsiga pålar. Alla vägar in och ut vaktas av vakter i skottsäkra västar beväpnade med spetsade bambukäppar.

I början av veckan skickades den thailändska armén till lägret och merparten av de hotell som ligger innanför barrikaden flyttar nu sina gäster till andra hotell.

Inga svenskar drabbade

Det enda hotell som inte stängt är lyxhotellet Four seasons som dock valt att stänga sina restauranger.

– Men vi har förberett limousiner åt alla gäster som inte vill stanna och vi rekommenderar folk att bo någon annanstans, säger hotelldirektören till AP.

Enligt svenska utrikesdepartementet har inga svenskar drabbats av evakueringarna.

– Men vi råder alla svenskar som befinner sig i Bangkok att hålla sig informerade om utvecklingen. Genom lokala medier eller genom ambassadens hemsida, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD.

Tipsa |
Aftonbladet