De äter potatis – från Holland
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-12
YSTAD. Från fönstret i matsalen kan pensionärerna nästan se de skånska potatisfälten.
Men på deras tallrikar ligger potatis som kokts i Holland – och sedan varit och vänt i Västergötland.
– För jäkligt, säger Gunny Zachrisson, 85
Varje tisdag kommer en lastbil till Ljuskällan och några andra servicehem i Ystad. Den är lastad med vakuumförpackad mat som entreprenören Attendo care beställt.
– Det är mat för hela veckan. Vi förvarar den i kyl tills den ska värmas och ätas, säger Ann-Marie Andersson och Eva Olsson.
Skalad – och färdigkokt
Vissa avdelningar serverar vakuumförpackad mat varje dag. Andra får middagen levererad från cateringfirman Glade krögaren i veckorna och använder den långväga enbart på helgerna.
Maten i lastbilen har åkt 48 mil, från Dafgårds i Källby ner till Ystad. Färsbiffarna i en förpackning, gräddsåsen i en annan.
Och så potatisen som ligger skalad och färdigkokt i egna vakuumförpackningar på 2,2 kilo. Stabiliseringsmedel är tillsatt och potatisen ska helst rinna av innan den serveras.
Packas om i Sverige
171 mil har den åkt innan den hamnar på Gunny Zachrissons tallrik. Först 123 mil från fabriken i holländska Odiliapeel till Dafgårds anläggning i västgötska Källby. Där har den packats om för att sedan köras ytterligare 48 mil till Ystad.
– Inte alls bra, säger Gunny som själv varit husmor i 65 år och vet hur det ska gå till.
Minst lika upprörd är Maria Gunnarsson som serverar maten. Helst skulle hon och kollegerna vilja laga den själva på hemmet – men de får inte för myndigheterna:
– Politikerna tycker att de fattar bra beslut, men de vet inte hur saker fungerar i verkligheten. Eller så skiter de i det.