”Det var som i en skräckfilm”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-03

Kaos på Eriksdalsbadet när virvelvinden drog in

Skärrade Stella Hox, 30, med sonen Dylan, 6 månader, samt Anna Uddenberg, 28, och Carl Kumlin, 29, fick chockade uppleva en kraftig tromb på Eriksdalsbadet i Stockholm på fredagseftermiddagen

Panik utbröt när en kraftig virvelvind svepte in över Eriksdalsbadet i Stockholm vid 16.30-tiden på fredagen.

– Det var som en skräckfilm. Jag kastade mig fram för att skydda mitt barn, säger Stella Hox, 30.

Chockade badgäster fick se ett stort partytält med stålstänger och allt lyfta ett 40-tal meter upp i luften och flyga iväg. Det landade senare i en park en bra bit från badområdet. Kraften i virvelvinden var så stor att även tunga föremål som bänkar i gjutjärn lättade från marken och vältes över ända. Även en flaggstång bröts.

– Det var det värsta jag varit med om. Saker bara lyfte från marken och vibrerade en meter upp i luften runt omkring mig. Folk skrek och det rådde totalt paniktillstånd, säger Stella Hox.

Höll på att lyfta

– Barn höll på att lyfta från marken också, säger hon och förklarar att hennes son Dylan, 6 månader, väger cirka sju kilo och lätt kunde ha slungats iväg.

Tre stormiga minuter

Virvelvinden varade enligt flera vittnen i tre-fyra minuter.

Efteråt fick badpersonalen försöka lugna skärrade besökare och hjälpa folk att hitta alla saker som spridits över området.

– Bassängerna var fulla av saker, en hel ryggsäck hittades på botten. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Annelie Karlsson, som arbetat på Eriksdalsbadet i tio år.

Efteråt flydde uppskrämda gäster Eriksdalsbadet av rädsla för fler virvelvindar men den soliga dagen gjorde också att många trots allt dröjde sig kvar.

Ingen skadades

Förutom några barn med skrubbsår skadades ingen i samband med händelsen.