Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

"Det var en riktig påminnelse för riksdagen"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-04

Röran som uppstod när en ny talman skulle väljas kan bli något vi får vänja oss vid.

– Riksdagen fick en riktig påminnelse om hur små marginalerna är, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

Lena Mellin.

Alliansen hade en kandidat till talman.

De rödgröna en annan.

I mitten fanns Sverigedemokraterna som trodde att de skulle få makten att avgöra.

Men eftersom en vänsterpartist var och drack kaffe och Thomas Bodström (S) i USA så fick inte SD:s röster någon avgörande inverkan.

– Så tätt kommer det att vara nu framöver, säger Lena Mellin.

”Kvittningen viktig”

Hon säger att det visar hur viktigt det är att riksdagens kvittning fungerar felfritt. Det vill säga det system som säger att om en person i det ena blocket inte kan vara med vid en omröstning så kvittas den personens röst mot en i det andra blocket.

– Om inte det fungerar kan det bli lite hipp som happ i riksdagen. Det skulle i sin tur kunna leda fram till att regeringen tvingas lämna, om många förslag går emot dem. Fast jag tror att det är extremt osannolikt, säger Lena Mellin.

”Måste samarbeta”

Alliansen har 173 mandat i riksdagen, de rödgröna 156 och Sverigedemokraterna 20. Så om de båda blocken har var sitt förslag – och alla ledamöter är på plats – så kan Sverigedemokraterna avgöra vilket förslag som vinner.

Vad innebär det att det är så jämnt?

– Att alliansens gruppledare i riksdagen måste jobba ordentligt i sina utskott för att regeringen ska få igenom sina förslag. Alltså att göra upp med något annat parti.

Med Sverigedemokraterna?

– Nej det tror jag inte. I så fall bara som i dag att Sverigedemokraterna stöder ett renodlat alliansförslag och det kan ju ingen göra något åt. Men någon uppgörelse tror jag inte att det blir. Men man ska aldrig säga aldrig.