Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Skolinspektionen kritiserar Umeåskola

Publicerad 2018-02-14

Skolinspektionen kritiserar teknikprogrammet på Dragonskolan i Umeå och kräver att den grabbiga jargongen upphör. Arkivbild.

I höstas vittnade flera elever om sexism och kränkningar på teknikprogrammet på Dragonskolan. Nu får skolan kritik för sitt värdegrundsarbete.

– Vi ser allvarligt på bristerna i värdegrundsarbetet på teknikprogrammet och att lärare inte anmäler kränkande behandling, säger Maria Sundkvist vid Skolinspektionen till Folkbladet.

I höstas vittnade fyra elever om sin tid på teknikprogrammet på Dragonskolan i Umeå. Under sina år fick de utstå sexistiska kommentarer och kränkningar – från både elever och lärare.

– På slutet kände vi oss rentav hotade av elever och vågade knappt gå till skolan. Vi kände oss otrygga på grund av elever och lärare, sa de till Aftonbladet.

Nu kräver Skolinspektionen att Umeå kommun ska komma tillrätta med problemen på skolan. Kommunen måste säkerställa att varken lärare eller andra elever förminskar de kvinnliga eleverna, och att den grabbiga jargongen upphör.

Skolinspektionens tillsyn inleddes i november, efter flera signaler om kränkande behandling och sexuella trakasserier på skolans teknikprogram. Myndigheten slår fast i sitt beslut att det finns omfattande brister i teknikprogrammets värdegrundsarbete. Några lärare får kvinnliga elever att känna sig utpekade och mindre värda, och en lärare ska till exempel ha sagt "ni tjejer ska alltid klaga".

Lärarna ska ha hängt med elevernas jargong

Programmet har också problem med en jargong mellan eleverna, med svordomar och homofobiska uttryck. Enstaka lärare ska ha hängt med i elevernas jargong och på så vis sanktionerat den. Enligt Skolinspektionen anmäler inte lärarna alltid elevers berättelser om kränkningar till rektor, trots att de är skyldiga att göra det.

– Vi ser allvarligt på bristerna i värdegrundsarbetet på teknikprogrammet och att lärare inte anmäler kränkande behandling. Därför kommer vi att förelägga Umeå kommun att vidta åtgärder. Detta för att se till att de genomför ett aktivt och medvetet värdegrundsarbete. Samt att alla lärare alltid anmäler till rektor när de får kännedom om att en elev anser sig vara utsatt för kränkande behandling, säger Maria Sundkvist, avdelningschef och ansvarig utredare på Skolinspektionen, till Folkbladet.

Umeå kommun ska senast den 15 augusti 2018 vidta åtgärder och redovisa dessa till Skolinspektionen, skriver Folkbladet.