”Vi känner oss grundlurade”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-01

De tvingas betala tusentals kronor mer med den nya fastighetsskatten

Att sälja med god vinst kan bli en dyr affär efter nyår.

Tusentals kronor extra i vinstskatt och uppskovsränta.

– Det kom som en chock, säger nyflyttade Tomas Lindholm.

Bertil och Gunvor Sundman, 82 och 86, köpte sitt hus i Täby norr om Stockholm 1975. När de sålde det i somras blev vinsten 3 miljoner.

Ovetande om den nya räntan på uppskovet sköt de in alltihop i en modern, fräsch bostadsrätt.

I och med regeringens budget rusar deras utgifter därför i höjden. 15 000 kronor extra varje år.

– Jag känner mig grundlurad. Det är för jäkligt rent ut sagt. Vi är pensionärer och får det nödtorftigt, säger Bertil Sundman.

– Jag ber ingen tycka synd om oss, vi har en fin och bra lägenhet som vi trivs i, men den här räntan var det inte tal om före valet. Det är inte okej.

220 miljarder

Svenskarnas samlade uppskov på vinster av lägenhets- och husförsäljning är uppe i nästan 220 miljarder kronor. Pengar som regeringen behöver för att finansiera den slopade fastighetsskatten.

Från och med nyår höjs därför reavinstskatten från 20 till 22 procent. Samtidigt börjar det kosta pengar att skjuta skatten framför sig: 0,5 procent i ränta på den uppskjutna vinsten och ett maxbelopp på 1,6 miljoner.

Den som tidigare duckat utgiften genom att låna gratis av staten och peta in allt i ett nytt boende måste med andra ord börja betala.

”Det känns bittert”

Tomas Lindholm, 36, har samma problem. Ettan på Fridhemsgatan mitt i Stockholm gick från 575 000 kronor 1997 – till 2 miljoner 10 år senare. Drygt 1,4 miljoner i vinst.

Med den nya uppskovsräntan ökar hans månadskostnad med ungefär 600 kronor.

– Oj, är det verkligen så mycket? Det känns riktigt bittert, säger han.

– Det är ju inte mitt fel att värdet gått upp så mycket. Om vi vetat det här hade vi planerat flytten på ett helt annat sätt.

ANNONS