Boris Jeltsin död

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-23

Avled efter hjärtattack idag

Han var Rysslands förste demokratiskt valde presidentoch den som gav Putin makten.

Idag avled Boris Jeltsin av hjärtsvikt.

Han blev 76 år.

- Jag tvivlade aldrig på hans vilja att verkligen styra in Ryssland på en ny kurs, kommenterar Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Boris Jeltsin blev 76 år.

Det var talesmannen Alexander Smirnov som på måndagseftermiddagen bekräftade att Boris Jeltsin dött.

Jeltsin avled klockan 13.45 svensk tid. Enligt sjukhuskällor var dödsorsaken en hjärtattack, rapporterar ryska nyhetbyrån Interfax.

Jeltsin var svårt sjuk redan under sin presidenttid och genomgick flera allvarliga operationer bland annat på grund av hjärtproblem.

Han hade också allvarliga alkoholproblem, något som bedömare menar blev värre när han tog makten.

Många minns tv-bilderna med en berusad och sluddrande Jeltsin, vilt dansande eller vinglnde - till somligas förfäran men andras stora glädje.

På stridsvagnen

Andra talar om den karismatiske ryske ledaren som den som utmanade Gorbatjov och slutligen såg till att upplösa det gamla Sovjetunionen genom att driva bildandet av OSS.

I augusti 1991 blev Jeltsin historisk då han ställde sig på en stridsvagn mitt i Moskva och talade till folket, inför tv-kamerorna.

Han utmanade kuppmakarna som ville tillbaka till det gamla Sovjetsystemet och såg till att ridån gick ner för gott för den gamla kommunistregimen.

Samma år valdes han till president och satt kvar till 1999, då han lämnde över makten till Vladimir Putin, som blev premiärminister och itllförordnad president 1999 och formellt installerades som president 2000.

Sista pik från Gorbatjov

Nyheten om Jeltsins död kommenteras från många håll.

Den förste som hann uttala sig var Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov, som inte kunde hålla sig ifrån en sista pik till sin mångårige antagonist.

– Mina djupaste kondoleanser till den avlidnes familj. Han gjorde mycket för sitt land, även om han också gjorde allvarliga misstag. Han har mött ett tragiskt öde, sa Gorbatjov till nyhetsbyrån Interfax.

Det var Gorbatjov som lyfte fram Jeltsin till en toppost i kommunistpartiet på 80-talet. Men de två hamnade snabbt på kollisionskurs och till sist var det Jeltsin som definitivt avpolletterade Gorbatjov 1991.

– Han var en historisk person under en tid av stor förändring och utmaning för Ryssland. Våra kondoleanser går till fru Jeltsin, hans familj och det ryska folket, sa Gordon Johnroe, talesman för Vita huset, i den första kommentaren från USA.

Bildt: Han erkände baltländerna

Utrikesminister Carl Bildt fick nyheten om Jeltsins död under en lunch med EU:s utrikesministrar.

Bildt kallar Jeltsin för "utan tvekan en av de historiskt betydelsefullaste personerna i vår tid".

- På näthinnorna hos de flesta finns nog fortfarande mest bilderna av hans sista år som president, men hans verkligt stora insatser låg ju ett decennium tidigare, skriver Bildt i sin blogg.

- Det var han som äntligen erkände de tre baltiska ländernas självständighet, som avskaffade Sovjetunionen och som förbjöd det gamla sovjetiska kommunistpartiet. Vid avgörande tillfällen tog han avgörande beslut som ledde Ryssland och Europa i rätt riktning.

- Jag minns honom väl från spännande och laddade möten främst på Korfu och i Kreml. Jag tvivlade aldrig på hans vilja att verkligen styra in Ryssland på en ny kurs.

- Att saker och ting sedan kanske kom att utveklas lite annorlunda än vad han tänkt sig är en annan sak.

”En stor förlust"

Georgiens förre president Eduard Sjevardnadze, som var utrikesminister i Sovjetunionen i slutet av 1980-talet, kallar Jeltsins död för en stor förlust för den ryska nationen.

– Boris Jeltsin var en reformator och en demokrat. Han gjorde mycket för att stärka sitt land. Boris Jeltsin och jag var vänner sedan länge, redan när han arbetade i Sverdlovsk. Han besökte Georgien innan han blev rysk president och våra familjer var vänner. Det är väldigt, väldigt sorgligt att han har avlidit, sa Sjevardnadze till Interfax.

Sergej Stepasjin – premiärminister under Jeltsin sommaren 1999 – krediterar den förre presidenten för att ha räddat Ryssland undan ett inbördeskrig.

– Jeltsin representerar en hel epok i det här landets historia. Han tog på sig ett stort ansvar för Rysslands öde. Boris Jeltsin lämnade presidentposten frivilligt och gav landet en ny riktning. Det var hans beslut, sa Stepasjin.

Tyske utrikesministern Frank-Walther Steinmeier kondolerade för EU-

- Jeltsin var Rysslands ledare i åtta beslutsamma år. resident Jeltsin tittade mot Europa och öppnade Ryssland mot Europa, sa Steinmeier.

EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso kallar Jeltsin en nyckelperson i efterkommunismens Ryssland.

Mod

- Som president hade han oerhörda utmaningar och svåra beslut, men han förde onekligen Öst och Väst närmare varandra och hjälpte till att ersätta konfrontation med samarbete, sa Barroso.

Försvarsalliansen Natos generalsekreterare kallade Jeltsin modig.

- President Jeltsin kommer att bli ihågkommen för sitt mod att sätta en ny kurs mot demokrati för sitt land, sa Jaap de Hoop Scheffer i en kommentar.

- Han stod också i frontlinjen för att överfinna arvet från Kalla kriget och skapa ett nytt förhållande mellan Ryssland och Nato.

Boris Jeltsin 1931-2007

Caroline Olsson, TT