Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Bildts mångmiljon- villa granskas

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-21

Utrikesministern har inte redovisat huset i Kroatien för svenska myndigheter

Utrikesminister Carl Bildt har inte skattat för sitt mångmiljonhus i Kroatien.

Enligt tidningen Fokus granskas han nu av skatteverket i Simrishamn.

– En fastighet utomlands jämställs med en fastighet i Sverige, säger Tord Fexler, skattejurist i Simrishamn till aftonbladet.se.

Tio meter från det 120 kvadratmeter stora huset breder Adriatiska havet ut sig. Huset med två strandtomter på den kroatiska ön köptes av utrikesminister Carl Bildt och hans fru Anna Maria Corazza Bildt sommaren 2004. Tidningen Fokus skriver att lokala fastighetsmäklare uppskattar värdet till mellan fem och sex miljoner kronor.

Kan vara skattebrott

Trots att det har gått drygt tre år sedan köpet finns inte huset och tomterna redovisade hos skatteverket i Sverige. Därmed har heller ingen förmögenhets- och fastighetsskatt betalats.

Enligt Fokus kan det röra sig om skattebrott, eftersom skatten motsvarar ett basbelopp, eller 40 000 kronor. Nu granskas fallet av skatteverket i Simrishamn uppger tidningen.

Ägare först nu

– Vi kommenterar aldrig enskilda fall och om det pågår en utredning eller ej, säger Tord Fexler, skattejurist i Simrishamn till aftonbladet.se.

– Men en fastighet utomlands jämställs med en fastighet i Sverige.

Carl Bildt försvarar sig med att köpet fram tills nu inte har varit fullt genomfört.

”Det är först nu som vi kommer att kunna bli ägare till huset. Tidigare har ansökan om att få köpa inte godkänts av de kroatiska myndigheterna,” skriver Bildt i en kommentar till aftonbladet.se.