F-kassan lovar förbättring

Publicerad 2011-11-09

Dagisintygen är dyra, onödiga och bör slopas.

Det anser Försäkringskassans nya generaldirektör Dan Eliasson – och lovar fler förändringar.

Aftonbladet guidar honom genom de åtta största problemen som måste lösas.

Det finns mycket som inte står rätt till hos Försäkringskassan.

Dan Eliasson inleder med att ta tag i intygen från förskolan som krävs av föräldrar för att få ut tillfällig föräldrapenning. I den frågan läxar han upp regeringen.

”Onödigt krångel”

– Det är onödigt krångel för föräldrar och finns ingen påvisbar effekt av dagsintygen. De har varken minskat fusket eller påverkat det alls.

Intygen har dessutom kostat en hel del pengar som Försäkringskassan kunde lägga på något bättre. Dan Eliasson beräknar notan till drygt tio miljoner årligen.

Försäkringskassans föreslår i ett remissvar till den statliga Månadsutgiftsutredningen att regeringen avskaffar intyget.

– Jag hoppas att intyget blir en historisk parantes. Det fina i kråksången är att det finns ett nytt sätt att kontrollera via Skatteverket, säger Dan Eliasson.

Lovar lösa fler problem

Han säger att kontrollfunktionen innebär att arbetsgivarna varje månad rapporterar till Skatteverket  hur mycket den anställde tjänat.

Har du några andra förslag på lut?

– Det kommer mer förslag på förenklingar för alla framöver, men vad vill jag inte säga. Jag kommer lämna förslag som jag gör just nu.

Därför hjälper Aftonbladet Dan Eliasson med en lista över de åtta stora problemen som kräver lösning.

ANNONS