Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Här sågar de SD:s nya hopp om inflytande

Publicerad 2013-05-16

Jimmie Åkesson (SD) hoppas kunna påverka regeringsbildningen efter nästa val.

Men hans förhoppningar sågas helt av både Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Det han säger betyder ingenting för oss, säger partisekreteraren Kent Persson (M) i Aftonbladets ”Parti­programmet”.

Lena Mellin intervjuar Jimmie Åkesson.

I veckans avsnitt av ­”Partiprogrammet” intervjuas SD:s partiledare ­Jimmie Åkesson. Där berättar han om förhoppningarna om att hans parti ska få stort inflytande när det gäller­ regeringsbildningen efter­ nästa års riksdagsval.

Kan rösta emot

Enligt Åkesson kommer SD att ge sitt aktiva eller passiva stöd till det block som ger mest tillbaka i SD:s profil­frågor.

2011 fick Sverige en ny grundlag som bland annat ­betyder att riks­dagen nu alltid måste rösta om vem som ska bli statsminister efter val. För det krävs en enkel majoritet.

’Varit tydliga’

Enligt Åkesson ger den nya lagen hans parti större inflytande vid regeringsbildningen om de blir vågmästare och tredje största parti. SD kan mycket väl tänka sig att rösta emot en regeringsbildare som inte har förhandlat med dem.

Men varken Moderaterna eller Socialdemokraterna tror att SD kommer att få något ­inflytande efter ­valet. Enligt Kent Persson (M) ­betyder Åkessons tonläge ingenting.

– Vi har varit tydliga från de fyra regeringspartierna att vi söker ett mandat för att bilda en majoritetsregering, ­säger han i ”Partiprogrammet”.

Enligt partisekreteraren ­Carin Jämtin kommer S inte ha någr­a problem att regera vid en potentiell valseger – ­utan att samtala med SD över ­huvud taget.

– Vi har genom tiderna ­samarbetet med många partier – V, MP, C och FP. Man kan ­tänka sig olika konstellationer, men bland dem ser jag den ­troligaste utgången, säger hon i ­”Partiprogrammet”.

Se det nya avsnittet av Partiprogrammet här!