Politikernas betyg

Publicerad 2013-01-16

Jonas Sjöstedt, V

Juli 2012: 6,9%

December 2012: 6,7%

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

När Stefan Löfven talar om företagande och innovationer och för Socialdemokraterna mot mitten har Sjöstedt chansen att bli det alternativ som lockar vänstersossar. Är ensam om att tala mycket om jämställdhet.

En av V:s profilfrågor är ett förbud mot vinster i välfärden. Men trots att frågan har varit uppe på agendan i höst har Sjöstedt och partiet inte fått någon opinionsmässig utdelning och har generellt haft svårt att nå ut.

Jan Björklund, FP

Juli 2012: 7,6%

December 2012: 4,9%

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Under hösten har frågorna som FP förknippas med – integration och utbildning – diskuterats flitigt. Det har inneburit att flera partiföreträdare har synts mer, särskilt integrationsminister Erik Ullenhag.

Tidigare har FP stått för stabilitet bland regeringens småpartier. Men under hösten har partiet tappat i opinionen. Dessutom utmanas utbildningsminister Björklund både från höger och vänster i sin paradgren – skolfrågan.

Mikael Damberg, S

Juli 2012: 33,6%

December 2012: 32%

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

När partiledningen satte ned foten i den upptrissade frågan om vinster i välfärden tystnade de första kritiska rösterna i partiet. Under våren kommer S också ta större plats i debatten eftersom de har kongress i april.

Väljarna välkomnade Stefan Löfven, vars talan i riksdagen i dag förs av gruppledaren Damberg, men under hösten har trenden pekat nedåt i opinionen. Partiledaren själv har varit osedvanligt anonym.

Fredrik Reinfeldt, M

Juli 2012: 28,9%

December 2012: 27%

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Statsministern har erfarenheten samt väljarnas och partiets förtroende i bagaget. Förra året anklagades han för trötthet och initiativlöshet – men på sistone har Fredrik Reinfeldt gett ett piggare intryck.

Reinfeldt tvingas nu hantera höjd arbetslöshet och dessutom oroa sig över att Sverige på allvar ska dras in i den ekonomiska krisen i Europa. Ett annat problem är de usla opinionssiffrorna för flera av de andra regeringspartierna.

Annie Lööf, C

Juli 2012: 4,1%

December 2012: 4,8%
Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Har fått beröm för sitt krishanterande under stormen som följde efter förslaget till ett nytt idéprogram. Efter att Lööf avbröt sin semester har striderna, åtminstone tillfälligt, lagt sig.

Har under sitt första år fått hantera flera kriser – nu senast om de kontroversiella förslagen om månggifte och fri invandring. Men hennes överlägset största problem är de dålig opinionssiffrorna och hennes egna usla förtroendesiffror.

Gustav Fridolin, MP

Juli 2012: 7,6%

December 2012: 8,2%

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

En taggad Fridolin är tillbaka på jobbet efter ett halvårs föräldraledighet. Hans parti går framåt i opinionen och utmanar nu på allvar regeringen i den viktiga skolfrågan.

Partiet har haft tendenser till växtvärk och har bråkat internt om bland annat kortare arbetstid. Dessutom utmanas man på allvar om positionen som tredje största parti när SD går framåt.

Jimmie Åkesson, SD

Juli 2012: 8,3%

December 2012: 9,7%

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

SD har gått framåt ordentligt det senaste halvåret och har i ett flertal mätningar sedan i somras varit riksdagens tredje största parti.

Under hösten presenterade Jimmie Åkesson en ny kommunikationsplan som bland annat innebär nolltolerans mot rasism. Men strax därefter briserade ”järnrörsskandalen” som riskerar att skada SD på längre sikt.

Göran Hägglund, KD

Juli 2012: 3,4%

December 2012: 3,8%

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Fick igenom en sänkning av pensionärsskatten i höstens budget – vilket sågs som en framgång. Har varit regeringens ansikte utåt i frågan om välfärdsvinster, vilket har gett honom nödvändigt medieutrymme.

KD har under en längre tid legat under fyraprocentsspärren. Vore det val i dag skulle partiet åka ur riksdagen.