Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obama vill bli historisk

Reser till Israel för att lösa Palestinakonflikten

Barack Obama beger sig inom kort till Mellanöstern

President Barack Obama vill bli historisk. Bästa om än inte enklaste sättet är att fixa fred i Mellanöstern.

Det är i det ljuset man ska se att hans första besök i Israel som president.

I samband med att resan i mars offentliggjordes poängterade Obamas medarbetare att presidenten tar med sig en "brådskande fredsagenda".

Obama vill med andra ord kröna sina tid som president med att få till det som ett antal presidenter före honom misslyckats med; ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna.

Samtidigt gjorde den amerikanske Israel-ambassadören Dan Shapiro klart att Obama inte kommer med några "krav eller förhandsvillkor". Obama kommer för att lyssna på partnerna för att försöka hitta sätt att åter väcka liv i de sedan länge avsomnade fredsförhandlingarna.

Omvärlden ska med andra ord inte förvänta sig några omedelbara resultat. Obama markerar ändå att han tänker göra ett allvarligt försök att bidra till en lösning av konflikten.

Nyckelroll

Förutom Israel kommer Obama även att besöka Västbanken och Jordanien på sin första utlandsresa under sin andra presidentperiod. Kung Abdullah har en nyckelroll för att mjuka upp palestinierna.

Resan är full av symbolik.

Obama har ännu inte sedan han flyttade in i Vita huset besökt Israel. Något som kritikerna försökt vända mot honom genom att hävda att han inte ser Israel som en lika viktig allierad som tidigare presidenter.

Det är ingen hemlighet att Obama haft svårt för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Personkemin har inte stämt. Nu har Obama precis blivit omvald men en klar majoritet. Även Netanyahu kan sitta kvar men blir tvungen att bredda sin regering vänsterut.

Vägrade vika sig

För Obama är de lägligt att besöka Israel när Netanyahu är något försvagad.

Under sin första ämbetsperiod försökte Obama skaka liv i fredsprocessen genom att försöka tvinga Netanyahu att stoppa byggandet av alla bosättningar på den ockuperade Västbanken. Israel vägrade vika sig. Allt Obama lyckades få tillstånd var en tillfällig frysning som inte ledde någonvart.

Tvärtom blev 2012 ett rekordår för nya bosättningar.

Den här gången kör Obama en mjukare approach. I hopp om att nå längre ska han lyssna istället för att ställa villkor.

Ingen tvåstatslösning

Frågan är om hans chans att lyckas är så mycket större nu.

Palestinierna inställning har hittills varit att vägra förhandla så länge Israel inte fryser alla bosättningar på obestämd tid. Den positionen lär de inte överge utan morötter.

Ett större problem är att den tvåstatslösning som världen sedan länge ser framför sig inte länge verkar vara en önskvärd lösning för många israeler, Netanyahu inkluderad. Med Hamas vid makten i Gaza är Israel helt enkelt inte övertygad att två stater bredvid varandra garanterar fred.

Men någon alternativ fredsplan finns inte.