Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Schlingmann lämnar politiken - nu ska han släppa en bok

Publicerad 2013-02-22

Per Schlingmann, 42 tidigare statssekreterare och chefsstrateg hos Moderaterna, gick till den egna byrån Schlingmann: Svar i mejl: ”Intressant. Jag har dock valt att inte arbeta med lobbying eller politisk påverkan så jag måste avstå. Hör av er om ni vill ha tips på andra som kan vara relevanta att anlita.”

En nio år lång resa inom Moderaterna och regeringskansliet är över.

Nu ska strategen Per Schlingmann bli föreläsare, konsult - och författare.

– Jag har långtgångna planer på att skriva en bok, säger han.

Nästa fredag så upphör Per Schlingmanns anställning som chefsstrag hos Moderaterna. Det innebär att en nio år lång resa inom politiken, där han varit bland annat kommunikationschef, partisekreterare och statssekreterare, nu är över. Under årens lopp har han både varit en av centralfigurerna i skapandet av "Nya Moderaterna" och en viktig del i alliansregeringens två valsegrar.

Beslutet växte fram

När alliansledarna träffas hos C-ledaren Annie Lööf i Maramö på måndag så är Schlingmann alltså inte involverad, i stället planerar han för sin framtid utanför politiken. Beslutet växte fram under förra året och kommunicerades ut redan i höstas.

– Våren 2012 kände jag att hela det politiska landskapet började fokusera framåt igen. Någon gång under en mandatperiod så kommer skiftet mellan att blicka tillbaka och framåt. Skiftet mellan Juholt och Löfven i Socialdemokraterna markerade skiftet i svensk politik då, säger han.

I samband med det lämnade Schlingmann regeringen och gick tillbaka till Moderatkansliet.

– Jag jobbade hela hösten med en första valplan tillsammans med partisekreteraren Kent Persson och andra. Någon gång under hösten kände jag att det var dags att göra något annat.

Blir konsult och föreläsare

Om alliansregeringen lyckas vinna riksdagsvalet 2014 så skulle man skriva in sig i historieböckerna. Inte sedan den allmäna rösträtten infördes i Sverige har en borgerlig regering lyckats vinna tre val i rad.

– Hade jag varit kvar hade jag varit oerhört taggad och jag tycker att politik är väldigt spännande. Men jag kände samtidigt att det fanns något annat jag ville göra ännu mer. Jag har varit i nio år i Moderaterna nu, jag ville gärna göra något annat.

Schlingmann har redan startat igång en egen verksamhet. Han ska både hålla föredrag, men även jobba som konsult.

– Tanken är att jag ska jobba med ett par uppdragsgivare kring förändringsprocesser. Mycket handlar nu om hur företag definierar in sig i ett samhällsperspektiv, hur man tar ett bredare ansvar för klimat, jämställdhet och ungdomsarbetslöshet. Det är väldigt spännande.

Ska debutera som författare

Men dessutom så har han långtgående planer på att debutera på en annan arena - som författare. Men den som förväntar sig saftigt politisk skvaller kommer bli besviken.

– Det finns inga planer på att skriva en bok där jag avslöjar en massa hemligheter. Men jag har långtgångna planer på att skriva en bok, som inte handlar om det inre politiska livet. Det handlar snarare om samhällsutveckling och hur olika aktörer kan agera inom ramen för det. Jag är väldigt intresserad av beslutsfattande, kommunikation, ledarskap, organisationer, hur människor fungerar i samverkan, säger han.

Schlingmann är ännu mycket förtegen om sina bokplaner. Men enligt uppgifter till Aftonbladet har han redan hittat en förläggare som är redo att ge ut hans kommande alster, som bland annat kommer handla om hur han ser på välfärdsstaten Sverige, ett ämne han redan varit inne på i flera debattartiklar.

Utesluter inte skönlitteratur

Chanserna verkar också stora på att det kan komma även skönlitterära verk i framtiden.

– Det skulle jag inte utesluta. Det är väldigt roligt att skriva. Men skulle jag skriva skönlitterärt känner jag att kraven ökar väldigt mycket på den litterära berättelsen, språket och dramaturgin. Det måste bära helheten, säger han.

Schlingmann berättar att han läser mycket, något han gjorde redan som ung.

– Ett tag läste jag Charles Bukowskis samlade verk. Jag blev fascinerad av beskrivningar av författarmiljöer. Jag läste Stig Claesson, mycket Stig Dagerman, de ryska författarna och Hjalmar Söderberg. Jag jag har alltid läst brett, både fack- och skönlitteratur.

"Sveriges nya arbetarparti"

Under sin tid i Moderaterna har Schlingmann varit med att förnya partiet i grunden. Han är en hjärnorna bakom "Sveriges nya arbetarparti" - slagordet som fick stort genomslag men även retade upp folk både i och utanför partiet.

– Det fanns en kraft i "Sveriges nya arbetarparti". Det är politikens utmaning, det är inte alltid att komma ut rätt, utan att tvinga andra att förhålla sig till dig. Sen måste man vinna diskussionen, det är det svåra. Vi utmanade organisationen väldigt tydligt.

Men allt han gjort har inte fallit väl ut. Något år efter valsegern 2006 utlyste Moderaterna en tävling där folk skulle få rösta fram "Sveriges bästa arbetare".

– Men man måste pröva sig fram för att lyckas. Men felet var att den tävlingen blev förlöjligad, det skapades referenser till tävlingar i gamla Sovjetunionen. Sedan var det parallellt en tuff tid, vi förankrade reformer i a-kassan och så. Människor var oroliga. Det var en illa vald tajming, säger han.

Fåordig om relationen till Reinfeldt

Inför valet nästa år uppmanar nu Schlingmann sina efterträdare att "fortsätta våga, ta ut svängarna och ibland kanske misslyckas lite."

– Läget ser väsentligt bättre ut jämfört med samma tid inför förra valet. Jag tror att den stora utmaningen för Moderaterna blir att få människor att känna den energi och framåtriktning som finns. En del av Nya Moderaternas DNA är att kunna tänka om. Det gäller att inte förälska sig i åtgärderna.

I och med att Per Schlingmann lämnar politiken blir statsminister Fredrik Reinfeldt också av med en nära medarbetare som var med honom redan när han var MUF-ordförande i början av 1990-talet. Men Schlingmann är fåordig om sin relation till statsministern.

– Jag kommenterar inte mina personliga relationer med andra personer. Vi jobbade först ihop i MUF, sedan i nio år i partiet. Man undviker inte att lära känna varandra. Som människa har man mängder av olika relationer med människor. Min utgångspunkt är att det är bra att fortsätta att bygga och ha relationer med människor som man får utbyte av.

Gäller det även statsministern?

– Det får tiden utvisa.