Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Kent Ekeroth tar time out

Publicerad 2012-11-15

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth, 31, tar time-out.

Det meddelar partiet under morgonen.

Kent Ekeroth tar time out efter skandalfilmen.

Följande officiella uttalande kommer från partiet, efter att Expressen publicerat ytterligare en filmsekvens där Ekeroth ses beväpna sig med ett järnrör:

"Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade", skriver SD:s pressavdelning i ett pressmeddelande och fortsätter:

Veckan avbokas

"Denna timeout inleddes i praktiken under gårdagen och samtliga engagemang från Kent Ekeroths sida inom ramen för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan och hur det blir senare är vid detta tillfälle inte klart. Kent Ekeroth kommer senare under dagen att kommentera hur han upplever situationen och hur han ser på bakgrunden till det som inträffade i centrala Stockholm för två år sedan."

Sverigedemokraternas press- och kommunikationsansvariga, Martin Kinnunen, uppger att varken partiledaren Jimmie Åkesson eller Kent Ekeroth vill säga något mer specifikt just nu under morgonen.

– Det här är det vi har att säga. Vi kommer att kommentera mer under dagen. Vi får se om det blir en presskonferens eller om det blir enskilda intervjuer, säger han till Aftonbladet.

Twittrade mot solkraft

Expressen publicerade i går den första filmen, där fokus låg på den nu avgångne Erik Almqvist, som hördes uttala sig rasistiskt och kalla en kvinna för hora.

Samtidigt som nyheten briserade meddelade Kent Ekeroth sitt fulla stöd för Almqvist och fokuserade på att propagera emot solkraft i Sverige på twitter.

Ekeroth fick 2006 sparken från sitt jobb på svenska ambassaden i Israel, efter att han undanhållit att han var medlem i partiet samt att hans åsikter framkommit i olika debattinlägg.

I mars i år beslöt tjänstemän på justitieutskottet att mildra en av Ekeroths formuleringar i ett yttrande – eftersom hans ursprungstext riskerade att utgöra hets mot folkgrupp.