Låg med bruten nacke i en vecka

Publicerad 2012-08-28

Hemtjänsten insåg inte hur allvarliga 80-åringens skador var

I en hel vecka låg Bengt Rosengren, 80, med nackbrott i sitt hem i Angered.

Hemtjänsten och hemsjukvården insåg inte hur svårt skadad han var.

Först när Bengts särbo kom på besök, uppmärksammades hans tillstånd.

– När jag kom för att fira midsommar med Bengt låg han till sängs. Han var likblek i ansiktet, hans ögon gick i kors och hans svimmade när han försökte resa sig, berättar hon för Göteborgsposten.

Snubblade

Själv minns inte Bengt så mycket av tiden efter sin skada, men han berättar att han snubblade och föll i golvet.

– Ont har jag i alla fall, säger han till GP.

När personalen från hemtjänsten kom på besök, fick de ta hjälp av en utomstående person för att hjälpa Bengt till sängen.

När hemsjukvården kom på besök för att behandla de sår Bengt fått i samband med fallet, insåg inte heller de hur allvarliga skadorna var.

Flera frakturer

Men särbon från Lerum insåg direkt allvaret och ringde omgående efter ambulans. Väl på Sahlgrenska konstaterade man att Bengt hade flera frakturer: i halskota, spinalutskott samt i en fasettled som förbinder två halskotor.

Bengt fick ligga kvar på sjukhuset i elva dagar.

Särbon, som kommer från Lerum, är mycket kritisk till hur Bengt har behandlats av hemtjänst och hemsjukvård och säger att hon kommer göra en anmälan till Socialstyrelsen.

Stadsdelen utreder

Även stadsdelsförvaltningen ämnar anmäla saken och uppger att de ser mycket allvarligt på det som har hänt.

– Våra utredningar enligt lex Sarah och lex Maria pågår och Mariadelen är snart klar. Med utredningarna som dokumentation kommer vi att göra anmälningar till Socialstyrelsen, säger Annika Ljungh som är områdeschef med ansvar för hemtjänst och hemsjukvård i Angered.