Fridolin: Det är bakvägen in i EMU

Publicerad 2012-01-26

S med på europakt- miljöpartiet säger nej

Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraterna och regeringen är överens om villkoren för svensk medverkan i europakten, enligt ett pressmeddelande från S.

– Det är bakvägen in i EMU. Det handlar om trovärdighet, vi får inte skapa osäkerhet om vart Sverige  är på väg, säger Gustav Fridolin, MP.

Regeringen och Socialdemokraterna har i skuggan av S partiledarval fört intensiva förhandlingar om pakten inför fredagsmorgonens möte i riksdagens EU-nämnd. Det mötet har betraktats som sista möjliga tillfälle att komma överens före EU:s toppmöte på måndag i Bryssel.

Bestämt nej

Så sent som i onsdags sade den ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich att förre S-ledaren Håkan Juholts bestämda nej till pakten fortfarande gäller.

En nyckelfråga för S har varit hur stort tillträde Sverige får till euroländernas toppmöten.

Överenskommelsen med regeringen på torsdagseftermiddagen sägs enligt S kräva att detta svenska inflytande garanteras, "till exempel genom tillträde till euroländernas toppmöten där finanspakten behandlas. Vi anser inte att det svenska inflytandet är tillräckligt tillgodosett i det senaste avtalsutkastet".

Inga kommentarer

Varken finansminister Anders Borg eller statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade på torsdagen överenskommelsen med Socialdemokraterna.

Anders Borgs pressekreterare meddelade att det är statsministern som kommer att kommentera frågan, men först efter det att riksdagens EU-nämnd sammanträtt på fredagen och fattat ett formellt beslut om europakten.

MP säger nej

Miljöpartiet är fortsatt kritisk.

– Vi kräver att Sverige skulle få ett formellt undantagande från euron för att diskutera europakten. När goda vänner har gått in i en återvändsgränd så hjälper man inte genom att springa efter utan genom att hitta en bättre väg, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Miljöpartiets nej till europakten kvarstår, enligt Fridolin.

– Vi säger nej så länge Sverige inte får undantag från euron. Det är bakvägen in i EMU. Det handlar om trovärdighet, vi får inte skapa osäkerhet om vart Sverige är på väg.

Hett omstritt

Hur stort tillträde Sverige ska få till eurogruppens toppmöten är en av de frågor som ska avgöras på EU-toppmötet på måndag.

Mötestillträdet är hett omstritt. Tyskland kan tänka sig tillträde även för icke-euroländer, medan Frankrike hårt motsatt sig detta.

Skriver inte under

Polen är ett av de icke-euroländer som hårdast drivit kravet på tillträde.

På torsdagen sade premiärminister Donald Tusk att Polen inte kommer att skriva under uppgörelsen om pakten om landet inte får en roll i hur den utvecklas.

– Polen måste inkluderas i beslutsfattandet om hur pakten sköts, och om vi inte garanteras en verklig roll kommer vi inte att skriva under, sade han efter ett regeringsmöte i Warszawa, enligt AFP.