Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Norrman KO-anmäler Stockholm

Publicerad 2012-03-28

Anser att slogan ”Capital of Scandinavia” är missvisande

Stockholm ligger i utkanten av Skandinavien och har bara den tredje största flygplatsen i regionen.

Därför är det fel att marknadsföra staden som ”The capital of Scandinavia”.

Det menar en norrman, som nu anmäler Stockholm till Konsumentombudsmannen.

Sedan 2005 har Stockholm marknadsfört sig som ”The capital of Scandinavia” – Skandinaviens huvudstad – en slogan som väckt ont blod i våra skandinaviska grannländer. Från Köpenhamn har man hört av sig med arga brev och för två veckor sedan gick Oslos turistchef Tor Sannerud ut i norska tidningar och kallade ordvalet arrogant och ”direkt missvisande”.

Anmält till KO

Nu har den nordiska prestigekampen gått så långt att en norsk privatperson har anmält Stockholm till den svenska Konsumentombudsmannen, KO. Han kräver att Stockholm ska sluta använda uttrycket eftersom det enligt honom är vilseledande och saknar grund.

”Marknadsföringen har som avsikt att vilseleda turister och konsumenter till Stockholm genom att ge bilden av att Stockholm är en huvudstad för hela Skandinavien (Danmark, Norge och Sverige)”, skriver han i sin anmälan.

Stockholm argumenterar

Han bifogar också en mejlkonversation som han har haft med Stockholms stad. Där framför Stockholms stad en rad med argument till varför man anser sig ha grund att använda denna slogan. Bland annat hänvisar man till att Stockholm är den mest centralt placerade och folkrikaste staden i Skandinavien med 3,5 miljoner invånare i regionen. Man skriver också att staden står för drygt 40 procent av Skandinaviens besöksnäring, har fem internationella flygplatser och att här delas till exempel Nobelpriset och Polarpriset ut.

Hänvisar till fredspriset

Men den norske anmälaren köper inte argumenten. Han menar att både Oslo, Köpenhamn och Göteborg är mer centralt belägna än Stockholm, som ligger vid Skandinaviens ”östliga gräns”. Han påpekar också att Arlanda bara är den tredje största flygplatsen i regionen, efter Kastrup och Gardermoen. Om Nobelpriset säger han att det enligt honom viktigaste priset, fredspriset, delas ut i Oslo.

Dessutom skriver han att Skandinavien inte kan ha någon huvudstad, eftersom det är en region och inget land.

”Stockholm är sammantaget inte bättre än andra huvudstäder i Skandinavien”, skriver han.

KO har ännu inte tagit ställning i saken.