Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

En död i elolycka

Publicerad 2012-03-08

”En djupt tragisk händelse”

Ett byggfel gjorde att räcket över poolen blev strömförande. EN man dog i olyckan, som enligt den svenske ägaren Lars Ydmark beror på ett byggfel. ”Jag har nu tagit hit en internationell certifieringsman som ska gå igenom båda våra hotell vad gäller elsäkerhet och andra saker”, säger han.

BANGKOK. En 45-årig rysk man dog av en elchock sent på onsdagskvällen vid Dewa Karon Beach Resort på semesterön Phuket i Thailand.

Mannen var på väg över en bro på poolen.

När han tog tag i stålräcket var det strömförande.

En hotellanställd som skulle rädda mannen fick också en elchock. Han vårdas nu på sjukhus med svåra skador.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fanns ryssens fru och två små döttrar länge bort i poolen när olyckan inträffade. Många gäster chockades vid olyckan som skedde  runt 20-tiden. Det var elkablar till belysningen runt poolen som av någon anledning kommit i kontakt med bron och gjort den strömförande.

Hotellet invigdes den 7 december förra året. Det drivs av svensken Lars Ydmark som även ska ta över ägandet inom kort. Han äger redan lyxhotellet Dewa Nai Yang Beach på Phuket och har drivit hotell sedan 1994 på Phuket.

– Det är en djupt tragisk händelse. Vi har nu krishantering både med gäster och personal. Det är mycket hög standard på hotellet. Men det handlar om ett byggfel. Så mycket är klart. Var ansvarsfråga hamnar till slut får en juridisk utredning visa, säger Lars Ydmark till Aftonbladet.

Inga inspektioner görs

Polisen på Phuket begär nu att myndigheterna måste kontollera elsäkerheten på alla hotell i Phuket. Det finns ingen tvingade lagstiftning i Thaíland vad gäller elinstallationer. Bara regler som man bör följa. Några inspektioner görs inte. Elsäkerheten är skrämmande låg vilket ger många dödsolyckor. Under hösten översvämningar i landet dog fler än 600 människor, de flesta drunknade inte utan fick ström i sig genom vattnet.

– Jag har nu tagit hit en internationell certifieringsman som ska gå igenom båda våra hotell vad gäller elsäkerhet och andra saker, säger Lars Ydmark.

Hans tog över det halvfärdiga bygget av Karon Resort från ett annat företag som fått ekonomiska problem. Lars Ydmarks företag Tri Star slutförde bygget med hjälp av en ny entreprenör och döpte om det till Dewa Karon Beach Resort & Spa.

– Formellt sett är inte bygget överlämnat till oss ännu, säger Lars Ydman.

”Ett byggfel”

Har det skett kontroller av elsäkerheten?

– De kontroller som gjorts har skett löpande och mest sett till att den generella standarden följs, att man följer byggritningarna och bygglovet. Man har kanske  inte vänt på varje sten. Det här handlar om ett byggfel som uppdagas på ett mycket olycklig sätt.

Har du någon varning om elsäkerhet till svenska turister som ska besöka Thailand?

– Rent allmänt bör man förstå att säkerhetstänket här, både vad gäller el och annat är lägre än Sverige. Som svensk hotellägare gör jag allt hela tiden för att bli bättre på säkerhet.