Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Stekta kaninlår på morgondagens tallrik

Uppdaterad 2012-02-21 | Publicerad 2012-02-20

ÄTA KANIN Carl-Gustaf Thulin har föreslagit kaninkött som ett alternativ till nötkött.

Vårt ökande köttätande innebär en allt större belastning på miljön.

Stekta kaninlår och laboratorieodlade hamburgare är forskarnas lösning på vårt köttfrosseri.

Svenskarnas köttkonsumtion fortsätter att skjuta i höjden. Förra året åt vi motsvarande 86 kilo kött per person, enligt Jordbruksverkets prognos. Framförallt är det konsumtionen av kött från nöt och fågel som har ökat.

Miljövänligare

Men produktionen av kött utgör en stor belastning för miljön, något som det kan bli ändring på. En holländsk forskargrupp är i färd med att odla fram världens första provrörsburgare i sitt laboratorium.

– Det skulle kunna bli mer miljövänligt än konventionellt kött, säger Stellan Welin, professor i bioteknik, kultur, samhälle vid Lindköpings universitet.

Med hjälp av stamceller från kor odlar de fram små tunna bitar av muskelceller som flyter runt i en näringslösning. Några ordentliga köttbitar är det alltså inte tal om – snarare köttfärs som sedan kan sättas samman till en biff eller en korv. Resultatet blir inte heller rött, som vanligt kött, utan blir snarare en blek historia eftersom blod saknas i labbköttet.

– Det ser inte så där smakligt ut, så man får nog göra en del med det innan man äter det, säger Stellan Welin.

Han deltar just nu i ett mindre forskningsprojekt om just köttodling vid Chalmers tekniska högskola, som dock fortfarande har långt kvar till första smakbiten.

Dyr snabbmat

Desto längre har de holländska forskarna kommit. I oktober hoppas de kunna presentera sin första hamburgare, som ska kryddas upp och stekas av en kändiskock. Men någon billig snabbmat är det inte frågan om. Omkring tre miljoner kronor räknar forskarna med att notan landar på för den första provrörsburgaren.

– Det är ny teknik och liten skala. Den kostnaden kommer att sjunka, men hur mycket är svår att säga, säger Stellan Welin.

Forskarnas förhoppning är att labbköttet ska kunna produceras i industriell skala och på så vis kunna utgöra ett både miljövänligare och djurvänligare alternativ till vanligt kött.

Lockar inte alla

Men alla låter sig inte lockas av det nya köttet. Jakob Samuelsson, vegetarian sångare i hårdrocksbandet The Poodles, har inte ätit kött på 25 år – och vill inte börja igen. Inte ens om det är bättre för både djur och miljö.

– Jag skulle nog inte göra det. Jag saknar inte kött. Det finns så många goda sojaalternativ. Jag har aldrig saknat den där köttbiten, säger han.

Men han är ändå positiv till det nya alternativet.

– Alla alternativ till köttindustrin är ju mer än välkomna. Det är ett grymt samhällsproblem, säger han.

Klimatsmarta kaniner

Här i Sverige har ett annat alternativ till framförallt nötköttet förts fram – nämligen kaninen.

– Kaniner kan vara en bättre köttkälla så till vida att de har mindre klimatpåverkan per kilo kött än vad kor har, säger Carl-Gustaf Thulin vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Kaninerna äter precis som kor gräs och andra vegetabilier. Men när kon bryter ner maten genom att idissla bildas växthusgasen metan som bidrar till den globala uppvärmningen. Men så är inte fallet med kaninen.

– Kaniner är potentiellt effektivare på att omvandla grova vegetabilier till kött som vi kan äta, säger Carl-Gustaf Thulin.

Vill vi äta dem?

Samtidigt inser han att många kan ha problem med att äta dem.

– Att äta kanin är ju givetvis provocerande för många som har tamkanin. Men många äter hare, så varför inte kanin?, säger han.

Och han får medhåll från vinnaren av Årets kock 2012, Klas Lindberg, som tycker om att både äta och laga vår långörade vän.

– Kanin är grymt. Tillagar man det på rätt sätt kan det bli otroligt smakrikt och mjukt, säger han.

Kaninköttet beskriver han som ljust och lätt i smaken som mår bäst av en långsam tillagning. Han tipsa särskilt om låren.

– Krydda dem med salt och svartpeppar och stek dem i smör med vitlök, timjan och en skvätt vitt vin, är hans tips.