Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Så gör du karriär internationellt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02

Bästa tipsen för att lyckas.

Emad Zand är fortfarande student, men har redan hunnit knyta kontakter runt om i världen. Bara under första året blev det tre resor till Kina och nu väntar kanske jobb i Dubai.

Res mycket och våga vara social och ta kontakt, tipsar Emad Zand.

Emad Zand, 24 år, kommer från en riktig entreprenörsfamilj. Hans mamma startade Linköpings första privata mödravårdsklinik, som nu växt till en hel koncern. Den driftigheten har han ärvt och använt sig av.

Rädd att inte passa in

Direkt efter gymnasiet tog hans kampsportintresse honom till Kina, men väl där blev han fascinerad av den kinesiska ekonomin. Det dröjde inte länge innan han började plugga en översiktskurs i ekonomi i Beijing och tillbaka i Sverige sökte han till Handelshögskolan i Stockholm.

– När jag började var jag rädd att jag, en ung invandrarkille från Linköping, inte skulle passa in, att det skulle finnas en elitistisk jargong på skolan. Men jag har alltid känt mig accepterad, alla respekterar varandra för att man lyckats komma in och folk hjälper varandra, säger Emad Zand.

Nu har han läst snart tre år och kommer att ta sin examen våren 2009. Intresset för omvärlden har hållit i sig och han läser följaktligen inriktningen internationell ekonomi. När Tema Högskola pratar med Emad är han nyss hemkommen från Dubai, där han träffat ett konsultföretag. Kanske blir det jobb där efter examen.

Middagar med ambassadörer

Kårlivet tar en stor del av hans tid, men det är inte festande det handlar om. Snarare stora, professionella projekt med en budget på en halv miljon kronor. Ett exempel är Kina-projektet, då Emad och hans grupp höll i en arbetsmarknadsdag för svenska företag i Kina. Det innebar att Emad under sitt första år på Handels gjorde tre resor till Kina. Många möten blev det och middagar med både vd:ar och ambassadörer. Då gäller det att kunna hantera olika situationer och känna till vilka koder som gäller.

– De är jätteduktiga på skolan att lära en sånt, de äldre eleverna är mentorer och kommer med tips och kårarbetet är väldigt professionellt, menar Emad Zand.

Han tycker att Handels är ett varumärke som öppnar många dörrar, redan när man är student. Men som blivande elev ska man vara medveten om att prestationskraven kan kännas stora.

– Alla är väldigt ambitiösa och tidvis kan man känna den pressen, men det sporrar också. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att söka hit, det ger en unik plattform.