Terrorgrupp hotar OS

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-26

Ledaren varnar besökare: Stå inte nära de trolösa

Terroristgruppen släppte en nyinspelad video där de hotar slå till mot OS.

En grupp som kallar sig för "Turkistan Islamic Party" hotar slå till mot de Olympiska spelen i Beijing.

– Var snäll och stå inte tillsammans med de trolösa. Frivilliga styrkor kommer att utföra våldsamma militära aktioner mot individer, myndigheter, mötesplatser och aktiviteter som är relaterade till OS i Kina, säger ledaren i en video, enligt Reuters.

Den amerikanska terroristövervakningsbyrån IntelCenter, uppger att gruppen har släppt en video som givits namnet, "Vårt heliga Jihad i Yunnan".

Filmsekvenserna innehåller ett uttalande från gruppens ledare, "befälhavare" Seyfulla som hotar att slå till mot de Olympiska spelen i Beijing rapporterar Reuters.

Har varnat Kina

– Trots att "Turkistan Islamic Party" upprepade gånger uppmanat Kina och det internationella samfundet att stoppa OS i Beijing, har kineserna på ett högdraget sätt ignorerat våra varningar," säger Seyfulla i videon.

Han uppmanar idrottare och utövare "framförallt de muslimska" som funderar på att åka till eller delta i OS att ändra sig.

Tar på sig flera bombdåd

Seyfulla hävdar även att gruppen ligger bakom flera bombdåd tidigare i sommar. Bland annat tar man på sig ansvaret för bombningarna av två bussar i Shanghai den 5 maj och en "aktion mot polisen" i Wenzhou den 17 juli. Då ska gruppen använt sig av en traktor fylld med sprängmedel.

Gruppen säger sig också ha bombat en fabrik som gör plast i Guangzhou den 17 juli och tre bussar i Yunnan den 21 juli, enligt IntelCenter.

Minst två döda

Bussexplosionerna dödade minst två personer och skadade 14 i staden Kunming på måndagen samtidigt som omfattande säkerhetskontroller genomfördes inför OS.

Den officiella nyhetsbyrån Xinhua förklarade explosionen med ett sabotage och meddelade att de skyldiga eftersöktes.