Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Rådjuret lider – Lili vill stoppa nedskräpningen

Publicerad 2018-06-29

Filmen på råbocken som kämpar för sitt liv har fått stor uppmärksamhet på sociala medier.

Viltrehabiliteraren och artisten Lili Päivärinta drar igång en kampanj för stoppa nedskräpningen i skog och mark.

– Det här är verkligen ett skräckexempel. Det var fruktansvärt att uppleva, säger Lili Päivärinta.

Det var en tidig morgon i Stockholms skärgård som Lili Päivärinta och Mog Grudd, båda kända från tv-programmet ”Djurens ö”, fick samtalet om det desperata rådjuret som fastnat i en nylonlina i ett träd. De satt i bilen när telefonen ringde.

– Vi hade ingen utrustning med oss, men personen sa att den hade suttit fast i två timmar och hade inte fått tag på någon annan, så vi begav oss av dit. Vi har ju räddat djur många gånger förr, så det slutade lyckligt, men det var så klart fruktansvärt att uppleva, säger viltrehabiliteraren Lili, även känd från popduon Lili & Susie.

Hon driver sedan flera år tillbaka hjälporganisationen med samma namn som TV4-programmet. Eftersom hon och Mog vid tidpunkten höll på med en tv-produktion kunde de fånga räddningsaktionen på film.

Den dramatiska filmen där råbocken kämpar för sitt liv har upprört många, sedan Djurens ö delade klippet på sin Facebooksida.

– Vi vill berätta om det här så att människor får sig en tankeställare. Det här är verkligen ett skräckexempel på vad som kan hända om man glömmer kvar någonting, eller kanske av ren slöhet inte plockar med sig sitt skräp. Skräpskador ökar konstant – i bland dödas djuren och i bland kan vi rädda dem.

Under de 20 år som Lili arbetat som viltrehabiliterare har antalet fall där djur fastnar i skräp, fiskeutrustning, badmintonnät och annat kvarlämnat fördubblats, enligt henne.

Djurens ö har därför dragit igång en kampanj, och uppmuntrar svenskar att gå ut och plocka skräp i skog och mark. Facebooksidan har redan börjat fyllas med de före- och efterbilder som privatpersoner, skol- och förskoleklasser skickar in.

Att den nya generationen får vara med och lära sig hålla rent i naturen glädjer Lili, som berättar att en liten insats kan ge stora ringar på vattnet, eftersom skräp föder mera skräp.

– Det finns en parkering dit folk brukar åka och dumpa sitt skräp, bara för att det redan är skräpigt. Förra året rengjorde vi den där platsen, och folk slänger inte skräp där längre. Vi fungerar tydligen så att ser vi en skräpig plats, så tar vi det som en indikation på att det är okej att slänga skräp där, det är lite intressant, säger Lili Päivärinta.