Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Guteland går emot partilinjen om asyl

Publicerad 2014-05-23

Talade på torget i Rinkeby i dag

I slutspurten av valkampanjen talade Jytte Guteland (S) i Rinkeby.

Och gick emot partilinjen om asylpolitiken.

– Jag skäms för EU. Vi måste skapa lagliga vägar in, sa hon.

Jytte Guteland står som nummer tre på Socialdemokraternas lista till EU-parlamentet, efter Marita Ulvskog och Olle Ludvigsson. I dag talade hon på torget i Stockholmsförorten Rinkeby – och gick emot partilinjen om asylpolitiken.

Talar om drunknade barn

Hon tog upp den intervju som Sveriges Radios Cecilia Uddén gjorde med en syrisk fyrbarnsmamma som fick se tre av sina döttrar drunkna i Medelhavet då flyktingbåten kapsejsade utanför Lampedusa.

– Hon har nu kommit till Sverige och jag är glad att hon har möjlighet att stanna här. Men jag skäms för EU som skapat den här situationen. Jag vill att vi ska skapa lagliga vägar in i EU.

Därmed sällar hon sig till SSU och förbundet Socialdemokrater för tro och solidaritet som även de tycker att flyktingar ska kunna söka asyl på ambassader utomlands.

Stefan Löfven har sedan i höstas varit tydlig med att partilinjen är att inte ändra reglerna, trots att Sverige sedan dess ger permanent uppehållstillstånd till alla asylsökande från Syrien.

Du går emot partilinjen i den här frågan?

– Jag personligen tror att det är en lösning att kunna söka asyl från ambassaderna, säger hon till Aftonbladet.

Bostadslös önskar hyresrätter

Hon talade även om jobben, ungdomsarbetslösheten och miljön innan hon gav sig ut på torget som var fyllt efter fredagsbönen i moskén, för att dela ut rosor.

Bland dem som Aftonbladet talade med på torget ville de som bestämt sig rösta på Socialdemokraterna. Bland dem fanns Nancy Kwik, 20, som satt på en bänk och lyssnade på Jytte Guteland.

– Jag kommer att rösta på Socialdemokraterna. Jag vill att de hjälper folk med fler bostäder, fler hyresrätter.

Kwik berättar att hon är rom från Göteborg.

– Där hade jag problem med min ex-man och min familj. Så jag flyttade hit och bor nu hos olika tjejkompisar i Stockholm. Men jag får ingen hjälp av socialen här. Det enda jag vill är att komma på fötter och börja mitt liv. Jag vill studera och jobba. Helst av allt bli barnläkare, men det är nog omöjligt.

"Barnen får inga jobb"

Zara Mohamed, 40, från Hässelby, är arbetssökande och praktiserar i en restaurang vid torget. Hon har sju barn mellan 6 och 22 år.

– Jag ska gå och rösta med mina äldsta barn som är 19 och 22 på söndag. Jag ska rösta på Socialdemokraterna. Jag vill ha bort rasisterna, säger hon.

Hon kommer ursprungligen från Somalia och har bott i Sverige i 12 år. Zara Mohamed trivs bra, men oroas över jobben.

– Barnen går ut skolan och får inga jobb. Min äldsta har inget jobb nu, men han ska studera på universitetet. Hans högsta dröm är att bli ingenjör.