Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Vänder på en oljad femöring – till prat om torskhuvuden

Uppdaterad 2014-07-09 | Publicerad 2014-07-05

Jag har fördomar om skådespelare. Jag tänker att de är mysko och introverta och ännu mer mysko. Svåra att nå och ännu svårare att försöka förstå sig på.

Och som lök på laxen inleder Edda Magnason sitt sommarprat med att citera Karin Boye. UTMÄRKT.

Jag gör mig redo för ett långrandigt introvert myskoblaj. Men fy mig för Edda Magnason vänder på en oljad femöring och levererar ett inbjudande sommarprat med dialekter, hemska mördare i New York och avhuggna torskhuvuden som stinker.

Hon är rolig Edda, rolig och speciell men det finns inget avstånd mellan mig och henne. Jag får vara med när hon får körkortet på Island. Edda ringar in X, körskoleläraren utbrister ”Det är två din idiot!” och ger henne kortet (dagen efter hänger hon upp och ner i pappas bilbälte).

Poetisk hyllning till livet

Eddas Sommar är en poetisk icke-tråkig hyllning till det som händer i livet. Fisk, salt korv, faran i att vara avslappnad, inspelade ljud och vikten av att ha tråkigt.

Att sommarprata är att lyfta fram det där som ALLA har, det som är det lilla extra. Du har det, jag har det och Edda Magnason har det och vad mer: förmågan att lyfta fram det. Hon är sparsmakad och säger exakt så mycket som behövs. Fingertoppskänsla i ändarna av sina förmodat vackra händer. För vacker är hon så att man svimmar (men hon kan inte vissla, HAHA där fick hon!)

Kan inte vissla

Fantastisk musik spelar hon också.

Edda var ett barn som fick diabetes och tack vare det blev prisad skådespelare. Så kan man se det om man vill, eller så blir livet som det blir. I Eddas värld är det inte viktigt. Men hon visste att hon skulle bli Monika Zetterlund innan någon annan visste.

Så för att sammanfatta: Edda Magnason är en ung, väldigt vacker kvinna som kan agera så bra att hon vinner pris, sjunga, skriva musik, är rolig och intressant OCH kan sommarprata. Jamen det känns ju rättvist.

Men hon kan inte vissla.

Gud så mysko.