Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Är vi så säkra som vi tror?

Svår balansgång mellan vaksamhet och panik

Västvärlden har drabbats av ebolahybris.

Alla experter säger att riskerna för en spridning i ett västland är minimala.

Samtidigt har ett antal personer smittats på specialsjukhus i väst.

Är vi verkligen så säkra som vi tror?

Ebolaskräcken som i allt högre utsträckning drabbar världen beror i grunden på att det inte finns något botmedel. Den som får viruset löper stor risk att dö en plågsam död. Bara tre av tio tillfrisknar.

Skälet till att det inte finns något vaccin är att det fram till nu bara drabbat fattiga svarta i Afrika. Viruset hittades redan 1976 och har haft 33 utbrott, men inga läkemedelsbolag tycker det är värt att satsa pengar på att ta fram ett botmedel. Fattiga svarta kan ju inte betala.

De enda som varit intresserade av att forska fram ett skydd mot Ebola är det amerikanska försvaret. Men inte för Afrika. USA fruktar att en terrorgrupp skulle kunna använda viruset i en attack mot USA. Det är den amerikanska militärens ZMapp som använts för att rädda utländska läkare som smittats trots att medicinen egentligen inte är fullt utprovad.

Överlägsen

Känslan av att ebola är något som bara drabbar svarta afrikaner och att vi i västvärlden har en överlägsen och idiotsäker sjukvård ligger förmodligen bakom den tämligen likgiltiga attityd börjat ge vika först den senaste veckan.

Trots att det första fallet dök upp redan i december förra året har världen fram till helt nyligen gjort väldigt lite för att hjälpa de fattiga länder som drabbats att stoppa smittan i tid.

Vi har inte riktigt insett allvaret. Det är som med Islamiska statens framfart i Syrien och Irak. Det var först när två amerikaner halshöggs som regeringarna i västvärlden vaknade.

När ebolasmittade transporterats till Europa och USA för vård har de placerats på särskilda kliniker som förberetts för ändamålet. Helt idiotsäkert har experterna förklarat.

Och ändå har ett antal personer smittats både i Spanien och USA.

Ruskat om

Det har ruskat om de ansvariga rejält.

Förhoppningsvis beror fallen på slarv vilket i sig är extremt allvarligt när man har att göra med ett virus som ebola. Om inte säkerhetsrutiner följs då kan man undra när de gör det.

Ett mer skrämmande scenario är att viruset smittar på något annat sätt som vi inte känner till ännu. Det är både uppseendeväckande och oroande att ett antal utländska läkare och sköterskor drabbats trots användande av skyddsdräkter och andra säkerhetsåtgärder. Därtill har ett stort antal afrikansk sjukvårdspersonal avlidit trots att man även på de flesta sjukhus där är noga med smittsäkerheten.

Sent omsider verkar världen ha vaknat. Det är inte ofta ett virus hamnar på bordet i FN:s säkerhetsråd men ebola har definitivt gjort det.

Okontrollerad

Om ett dödligt virus som det inte finns någon bot mot sprids okontrollerat är det ett hot mot fred och säkerhet i världen. Risken för spridning är större i dag när det går att flyga från Västafrika till övriga världen på några timmar. Nu har både EU och USA infört restriktioner. Med en inkubationstid på tre veckor är det lätt att inse att smittade personer mycket väl kan dyka upp i såväl Europa som USA och Asien.

Det handlar inte bara om att många människor riskerar att dö. En sjukdom av det här slaget kan få omfattande följder för ekonomin både i de drabbade länderna och slå mot den globala tillväxten.

Den senaste veckans börsras över klotet kan förmodligen till viss del kopplas till den känsla av oro i världen som ebola bidrar till.

Balansgången mellan vaksamhet och hysteri/panik är svår. Men när några skolor i USA stängt på grund av att personal befunnit sig på samma plan som en av de smittade sjuksköterskorna börjar det likna det senare.

Mitt i alla negativa nyheter kom i dag beskedet att Senegal i Västafrika är fritt från ebola. Inga nya fall på sex veckor.