Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Är du flygvärdinnornas värsta mardröm?

Publicerad 2014-07-06

Klipper du naglarna på flyget?

Petar flygvärdinnan på armen efter du har ätit och räcker över matsoporna?

I så fall är du flygvärdinnornas värsta mardröm.

Det är sajten Smartertravel.com som frågat 3 000 flygvärdinnor på Facebook vad de helst vill slippa se, höra och uppleva på flygplanet.

Något som låg väldigt högt på "gillar-inte" listan var människor som klipper naglarna på planet. Både tå- och fingernaglarna.

Även de som har för vana att rensa tänderna med tandtråd, rensa hårborsten i passagerargången eller byta blöjorna i sätet.

Men det som flygvärdinnorna tyckte absolut värst om var alla som efter att de ätit petar försiktigt på dem och räcker över matsoporna.

– Peta inte på mig, rör mig inte, varken på armen eller benet, var det flera som svarade i enkäten.

Ta ur lurarna

Lyssnar du väldigt gärna på musik eller podcasts ska du ta ur hörlurarna när flygvärdinnan kommer fram och frågar vad du ska ha att dricka.

– Så slipper du fråga mig flera gånger om vilka drycker du kan välja mellan för att du inte hör mig, svarade en person i enkäten.

Reser du med barn ska du se till att sätta dig bredvid dem. Låt inte dina barn sitta själv på en rad. De kan inte ta på sig gasmasken själva om det skulle bli en olycka – och flygvärdinnorna är inga barnvakter.

Behåll strumporna på

Och just fötter verkar vara ett känsligt ämne i luften. Alla passagerare som tar av sig strumporna och slänger upp dem på ryggstödet eller väggen för att göra sig bekväma tillhör inte flygvärdinnornas favoriter – tvärtom.

Behåll strumporna på och låt dem vara efter golvet. Tänk på att det är flygvärdinnornas arbetsplats du är på!

En sista sak som framgår i enkäten är ett önskemål från flera av flygvärdinnorna.

Säg gärna tack när du blir serverad mat eller dryck. Med artighet kommer du väldigt långt.