Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Uppgifter: IS inne i Kobane

Publicerad 2014-10-04

Terrorgruppen Islamiska staten intensifierar sin belägring av staden Kobane.

Enligt en källa till CNN är IS nu inne i staden – men uppgifterna är motstridiga.

Samtidigt som desperata människor försöker fly den kurdiskdominerade staden Kobane nära turkiska gränsen intensifierar IS sin granateld i hopp om att erövra staden.

Aftonbladet rapporterade senast i går om att styrkorna lyckats ta sig hela vägen fram till stadsgränsen trots att den USA-ledda koalitionen de senaste dagarna har bombat IS ställningar utanför Kobane.

– Jag såg från hustaket här hur amerikanska flygangrepp träffade IS tunga vapen öster om staden, berättar Perwar Muhammed Ali, journalist i Kobane, för TT.

Och situationen blir allt mer spänd.

Motstridiga uppgifter

Alan Minbic, soldat i den kurdisk-syriska milisgruppen YPG, säger till CNN att IS nu kontrollerar det sydvästra hörnet av staden.

Brittiskt baserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger dock att man inte tror att IS är inne i Kobane och hänvisar till ett dussintal källor i staden, rapporterar CNN.

Enligt ögonvittnen regnade minst 90 granater över stadens försvarsstyrkor i fredags och kurdiska styrkor vädjar desperat om hjälp.

Tusentals människor har under de senaste dagarna flytt Kobane, skriver CNN.

När Aftonbladets team var på plats tidigare i veckan blev de ögonvittnen till hur mängder av människor försökte ta sig över gränsen till Turkiet men att få släpptes över.

– Turkiska sidan verkar väldigt restriktiva. Det ser ut som att det bara är gamla som släpps in. Det är en kilometerlång kö, sa Aftonbladets reporter Erik Wiman i söndags.

”Släpps inte över gränsen”

Också Perwar Muhammed Ali vittnar om samma sak.

– Flyktingar från kantonen släpps inte över gränsen. Vi vädjar om påtryckningar mot de turkiska myndigheterna – här råder en verklig risk att civilbefolkningen utplånas, säger han till TT.

Turkiet förbereder sig för att gå in i Syrien efter att ett nytt lagförslag röstades igenom i det turkiska parlamentet i torsdags.

Samtidigt uppgav Irakiska regeringsstyrkor under lördagen att al-Dhuluiya norr om Bagdad befriats från jihadistmilisen Islamiska staten (IS).

– De har befriat al-Dhuluiya från terroristerna, säger regeringsrepresentanten Ahmad al-Jubouri i irakisk tv, rapporterar nyhetsbyråer från Bagdad.

”Dödade 25 IS-medlemmar”

Han framhåller att regeringssidan i området understöds av shiitiska milismän och sunnitiska klanledare. Det är en form av samarbete som i nuläget är ovanligt i Irak, men en avgörande pusselbit för den nya regeringen att lägga om man ska få bukt med de sunnimuslimska extremisterna i IS.

IS attackerade tidigare i veckan våldsamt den sunnitiska folkgruppen Jubur, som belägrats i fyra månader i al-Dhuluiyas södra delar. Offensiven har nu slagits tillbaka.

– Vi dödade 25 IS-medlemmar i dag, de flesta utländska arabiska stridande, inklusive två med brittiskt medborgarskap och två jemeniter, berättar Mustafa Nadhom från Jubur för AFP från stridszonen.

IS erövrade dock samtidigt staden Hit i provinsen Anbar, sa poliskällor.