”Jag vill dejta en annan man”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-02

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

Bilden är arrangerad.

Äntligen trivs Erica med sig själv och väntar på uppskattning från sambon. I stället är han elak.

Nu väntar en snygging runt hörnet som vill dejta, men Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tycker att hon ska avstå.

– Så länge Erica är sambo ska hon och partnern tillsammans reda upp vad som fått honom att ändra inställning till henne.

Eva Rusz tror att förändringarna i mannens sinnesstämning kan bottna i en rädsla för hennes självutveckling.

”Ett inre motstånd”

– Vi har alla ett inre motstånd till förändringar, eftersom de ruckar på våra antaganden och föreställningar om varandra.

För mannen är Erica delvis en annan person än den han en gång förälskade sig i, tror Eva Rusz.

– Bakom hans spydiga kommentarer kan det finnas rädsla. Han är rädd att hon har blivit attraktiv för andra och ska gå ifrån honom.

Enligt en finsk undersökning från Peijas och Helsingfors universitetssjukhus tänker kvinnor som går ner i vikt oftare på skilsmässa. I studien minskade 51 feta personer i vikt under fyra månader. Under tiden frågades de ut, och resultatet visade att allt fler av kvinnorna övervägde att lämna sina män.

Äventyrar relationen

Erica vill inte lämna sin relation, men skulle hon dejta en man i hemlighet är Eva Rusz övertygad om att hon äventyrar relationen och att sambon dessutom skulle märka det.

– Bara det att hon leker med tanken att dejta andra män utmanar relationens balans.

Gör hon slag i saken förstärker det snarare mannens rädsla att bli övergiven. Och det kan göra saker värre, säger Eva Rusz.

– Om hon signalerar att han inte betyder så mycket, kan han reagera med att bli ännu elakare.

Vända sig till sambon

I stället för att spela maktspel och söka uppskattning på annat håll, ska Erica vända sig till sin sambo och berätta att hon tar illa vid sig av hans spydiga kommentarer.

– Fråga honom om han är medveten om att han är taskig. Och berätta för honom hur hon skulle önska att han betedde sig.

Gör Erica fel som dejtar honom? Så tycker läsarna...

NEJ Din sambo kommer aldrig bli glad för din skull, han vill bara använda dig som hävstång för sin egen självkänsla. Dejta på tills du är redo att dumpa honom. Det är värt det dåliga samvetet.

Fran

JA Inget förhållande blir bättre av otrohet eller misstankar om det. Din sambo är värd din respekt. När du är fri har du ingen att ta hänsyn till.

Eja

NEJ Din sambo agerar som om han gjort dig en stor tjänst som älskade dig när du var överviktig. Hitta en annan som uppskattar dig som du är nu, och inte som du var. Bestäm dig fort, tiden rinner ut.

Annika

ANNONS