Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Toppmöte avblåst efter oro

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-11

Thailands premiärminister utropar undantagstillstånd i turistorten Pattaya sedan demonstranter stormat det asiatiska toppmötet, som nu ställs in.

Tusentals demonstranter stormade det asiatiska toppmötet i den thailändska badorten Pattaya på lördagen. Undantagstillstånd utlystes medan stats- och regeringschefer flydde i helikoptrar.

Tanken var att de tio länderna i samarbetsorganisationen Asean och sex andra länder skulle diskutera den globala finanskrisen och Nordkoreas uppmärksammade raketuppskjutning.

I stället vällde Thailands tumultartade inrikespolitik in på hotellkomplexet i Pattaya och toppmötet slutade i kaos. Visslande och flaggviftande trängde sig de rödklädda demonstranterna förbi polisens avspärrningar, krossade glasdörrar och strömmade in i hotellets mediecenter.

Thailands premiärminister Abhisit Vejjajiva – vars avgång oppositionen kräver – utlyste undantagstillstånd och hade inget annat val än att blåsa av toppmötet.

– Min och regeringens uppgift nu är att de utländska ledarna tar sig hem säkert, sade Abhisit i ett kort tv-uttalande.

FN-chefen Ban Ki-Moon beklagade händelserna.

Inga svenskar berörs

Bland de ledare som omgående bordade helikoptrar och lämnade Pattaya fanns Filippinernas president Gloria Arroyo, Burmajuntans premiärminister Thein Sein och Vietnams premiärminister Nguyen Tan Dung.

Undantagstillståndet i Pattaya och provinsen Chonburi innebär ett förbud mot allmänna sammankomster med mer än fem personer, och ger polis och militär makt att hålla gripna bakom galler upp till en månad utan åtal. Även mediernas frihet begränsas.

– Så snart situationen är under kontroll kommer undantagstillståndet att hävas, sade Abhisit.

Oroligheterna i Pattaya får knappast några direkta konsekvenser för svenska charterturister i Thailand, uppger företrädare för de stora researrangörerna Ving, Fritidsresor och Apollo för TT. Inget av företagen ordnar resor till just Pattaya. UD har heller inga uppgifter om att några svenskar ska ha berörts.

Röda och blå

Demonstranterna sade att de tänker stanna i hotellkomplexet tills premiärminister Abhisit avgår.

– Rödskjortorna har i fyra månader krävt att han ska avgå, och vi bestämde oss för att öka trycket nu, sade den maskerade demonstranten Anupong Pong.

Till en början var "rödskjortornas" demonstration fredlig, men oron utbröt när en skara regeringstrogna "blåskjortor" dök upp.

Det inställda toppmötet är en enorm prestigeförlust för Abhisit, vars regering kom till makten i december med hjälp av avhopp i parlamentet – som oppositionen hävdar iscensattes av landets mäktiga militär.

Tumultet visar att maktskiftet på intet sätt hejdat den politiska oron i Thailand.

"Rödskjortorna" stödjer den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en militärkupp 2006. Hans anhängare röstades tillbaka till makten, vilket utlöste flera månaders våldsamma demonstrationer förra året som bland annat stängde Bangkoks internationella flygplats.

Här ligger
Pattaya
Är du på
plats?